Abbott za zdaj ostaja predsednik Liberalne stranke in avstralski premier. Foto: Reuters
Abbott za zdaj ostaja predsednik Liberalne stranke in avstralski premier. Foto: Reuters

Abbottu se je po 17 mesecih na čelu konservativne avstralske vlade zaradi številnih političnih napak vse bolj majal stolček, zato so nekateri poslanci v njegovi stranki zahtevali glasovanje o zaupnici. Kot je poročal BBC, naj bi bil za zamenjava za Abbotta že pripravljen minister za komuniciranje Malcolm Turnbull, a je za to, da Abbott ostane predsednik Liberalne stranke in predsednik avstralske vlade, glasovalo 61 poslancev stranke. Proti jih je bilo 39.

"Izid je jasen," je po glasovanju, kjer so poslanci jasno podprli nadaljevanje dela pod Abbottovim vodstvom, komentiral vodja poslanske skupine Philip Ruddock.

Abbott je po uspešni zaupnici stranko pozval, naj se znova poenoti in pusti nesoglasja za seboj. "Ko izvoliš vlado, ko izvoliš premierja, potem si zaslužiš, da ta vlada in ta premier ostaneta, dokler nimaš priložnosti, da si premisliš," je dejal. "Zato se zdaj znova posvetimo službam, družinam, krepitvi gospodarstva in varni državi," je še povedal.

Pred Abbottom kljub zaupnici nič kaj rožnati časi
Kljub izglasovani zaupnici pa po poročanju BBC-ja Abbotta morda še vedno čakajo težki časi. Stranka je namreč razdeljena in je tudi izid 61 proti 39 tesnejši, kot je morda videti na prvi pogled, analitiki pa poudarjajo, da so ga predvsem ministri morda podprli zaradi občutka lojalnosti, in ne ker bi glasovali po svoji vesti. Tudi v javnosti avstralski premier ne uživa visoke podpore, saj ga glede na zadnje javnomnenjske raziskave podpira le še 24 odstotkov volivcev. Nemška tiskovna agencija dpa tako navaja, da si je Abbott zdaj prislužil nov vzdevek "Tik tak Tony".