Britanska vlada je predstavila pogoje, ki jih bodo morali državljani držav članic EU-ja izpolnjevati za dovoljenje za neomejeno bivanje in delo v Veliki Britaniji. Foto: Reuters
Britanska vlada je predstavila pogoje, ki jih bodo morali državljani držav članic EU-ja izpolnjevati za dovoljenje za neomejeno bivanje in delo v Veliki Britaniji. Foto: Reuters
Sajid Javid
Britanski notranji minister Sajid Javid obljublja, da se ne more ponoviti afera Windrush, ko oblasti niso uredile potrebnih dokumentov priseljencev s Karibov med letoma 1948 in 1971, zaradi česar jim zdaj grozi izgon. Foto: Reuters
London
V Londonu potekajo manjši protesti proti britanskemu odhodu iz Evropske unije. Foto: Reuters

ržavljani Evropske unije, ki želijo po brexitu ostati v Veliki Britaniji, bodo morali potrditi veljavnost osebnih dokumentov, predložiti kazensko evidenco in sporočiti, ali imajo na Otoku stalno prebivališče.

Zbrane podatke, vložene prek spletne aplikacije ali aplikacije za mobilne telefone, bo britansko notranje ministrstvo nato primerjalo s svojimi podatki, pri čemer bodo težili k dodeljevanju, in ne zavračanju pravice do bivanja v Veliki Britaniji, je ob predstavitvi ukrepa dejal notranji minister Sajid Javid.

Evropski državljani in njihovi družinski člani, ki bodo do leta 2020 na Otoku bivali pet let ali več, bodo na ta način lahko zaprosili za "ustaljen status" – s katerim bodo dobili dovoljenje za neomejeno bivanje in delo v Veliki Britaniji. Poleg državljanov držav EU-ja ukrep vključuje še državljane Švice, Islandije, Lihtenštajna in Norveške – skupno britanska vlada pričakuje okoli 3,5 milijona prošenj.

Tisti, ki bodo po britanskem odhodu iz Unije na Otoku bivali manj kot pet let, bodo lahko zaprosili za začasno dovoljenje za bivanje do dopolnitve obdobja petih let, ko bodo lahko zaprosili za dovoljenje za neomejeno bivanje.

65 funtov za odrasle, pol manj za otroke
Vrednost sheme ocenjujejo na 170 milijonov funtov. Odrasli prosilci bodo morali za aplikacijo plačati 65 funtov (74 evrov), cena prošnje za otroke bo pol nižja, 32,5 dolarja (37 evrov). Tisti, ki že imajo dovoljenje za bivanje za nedoločen čas, bodo plačila oproščeni.

Prosilci za neomejeno bivanje bodo poleg izpolnjevanja omenjenih treh zahtev morali odgovoriti še na nekaj biografskih vprašanj in predložiti osebno fotografijo.

Dodeljevanje dovoljenj za bivanje bo potekalo "izjemno hitro", postopki pa bodo "tako preprosti, kot lahko ljudje razumno pričakujejo", je po poročanju BBC-ja še dejal Javid. Obravnavo posamezne prošnje naj bi tako končali v dveh tednih ali prej.

Preverjanje nekaznovanosti oziroma kriminalnega ozadja posameznikov bo zadevalo resne in ponavljajoče se prestopke, in ne "kazni za parkiranje", je še sporočilo notranje ministrstvo.

Sistem napovedan za začetek leta 2019
V Londonu upajo, da bodo lahko kmalu zagnali poskusno različico, minister Javid pa si želi, da bi bil sistem pripravljen za uporabo do začetka prihodnjega leta, saj se želi vlada izogniti navala prosilcev, ko Velika Britanija marca 2019 zapusti EU. Za "ustaljen status" naj bi bilo mogoče zaprositi še do dve leti po brexitu.

Javid je na predstavitvi projekta v zgornjem domu okrcal evropske države, med njimi Francijo in Španijo, da prepočasi razvijajo svoje načrte za zagotavljanje pravic britanskih državljanov v EU-ju po brexitu. Teh naj bi bilo okoli 900.000. Tako Velika Britanija kot EU naj bi sicer pravni status izseljencev razrešila do predvidenega brexita, marca 2019, vendar je še mnogo nejasnosti o njihovem statusu, če stranema skupnega dogovora ne bo uspelo doseči.

Aplikacija ne deluje na Applovih telefonih
Kritiki predloga o zagotavljanju "ustaljenega statusa" medtem opozarjajo, da nov sistem pušča veliko odprtih vprašanj o pravicah prosilcev in glede registracije otrok. Policija namerava v podatkovnih bazah preverjati kriminalno ozadje tudi otrok, starejših od deset let, opozarja Guardianova kolumnistka Tanja Bueltmann. Prav tako izpostavlja, da bo obrazec deloval le na platformi Android, ne pa tudi za uporabnike Applovih telefonov.