Do eksplozije je prišlo nekaj pred 19. uro, so sporočili katalonski gasilci. Po navedbah očividcev je bilo eksplozijo mogoče slišati več kilometrov daleč. Videoposnetki na družbenih omrežjih prikazujejo silovito eksplozijo, nato pa tovarno zajame velik požar. Nad območjem se je vil oblak dima.

Gasilci so pogasili požar, ki je izbruhnil v cisterni z etilenoksidom, in hladili sosednje cisterne, poroča francoska agencija AFP.

Umrla delavec in sosed tovarne
Po navedbah civilne zaščite je žrtev nesreče umrla v bližnji hiši, ki jo je uničila eksplozija. Druga smrtna žrtev pa je delavec tovarne, ki so ga pred tem pogrešali. Našli so ga pod ruševinami. Osem oseb je bilo poškodovanih, med njimi sta dva dobila hude opekline, eden izmed njiju je v sredo zvečer podlegel poškodbam.

Posledice požara še odpravljajo, ob tem so lokalne oblasti sprejele več previdnostih ukrepov. Za sredo so prekinili večino železniškega prometa in odsvetovali prebivalcem zadrževanje na prostem, v nekaterih šolah so tudi odpovedali pouk.

Nesreča v obsežnem kemijskem parku
Eksplozija je odjeknila v tovarni španske družbe Iqoxe. V njej proizvajajo etilenoksid, ki se uporablja pri izdelavi čistil in topil, navaja dpa. V kemijskem parku v Tarragoni ima sicer svoje obrate več kemijskih podjetij, med njimi tudi nemški Basf. Tarragona, ki leži 115 kilometrov jugozahodno od Barcelone, ima okoli 800.000 prebivalcev.

Oblasti so pozvale okoliške prebivalce, naj se zaradi dima do nadaljnjega zadržujejo v zaprtih prostorih. Predstavniki civilne zaščite so kasneje sporočili, da za zdaj nimajo indicev, da bi bil zrak v okolici tovarne strupen, a so vseeno priporočili omejitvene ukrepe.