V valu nasilja je bilo do zdaj ubitih 39 Palestincev. Foto: Reuters
V valu nasilja je bilo do zdaj ubitih 39 Palestincev. Foto: Reuters

Najstnika so na Zahodnem bregu ustrelile izraelske sile, potem ko naj bi domnevno zabodel izraelskega obmejnega policista. To je bil že tretji napad v soboto.

V prvem napadu je Palestinec skušal zabosti judovskega priseljenca v središču mesta Hebron na Zahodnem bregu blizu enklave, kjer živi 500 judovskih naseljencev pod zaščito vojske, saj jih obkroža okoli 200.000 Palestincev. Priseljenec je na 18-letnega napadalca streljal in ga ubil, je sporočila vojska. Nekaj minut zatem je izraelska vojska v Vzhodnem Jeruzalemu ubila Palestinca, ki je na nadzorni točki skušal zabosti vojaka.

Izrael poostril varnostni nadzor
Izraelske varnostne sile so okrepile navzočnost v Jeruzalemu, potem ko je od 1. oktobra v mestu in drugod po Izraelu izbruhnilo več napadov Palestincev in spopadov z izraelskimi varnostnimi silami. V valu nasilja je bilo ubitih 39 Palestincev, več sto pa ranjenih. Ubitih je bilo tudi sedem Izraelcev, več deset pa je bilo ranjenih.

Ameriški državni sekretar John Kerry je v petek v telefonskem pogovoru izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju in palestinskemu voditelju Mahmudu Abasu izrazil zaskrbljenost zaradi nasilja in ju pozval k prizadevanjem za vnovično vzpostavitev miru. Kerry, ki je bil v okviru evropske turneje v Milanu, je ob tem izrazil upanje, da bo v primernem trenutku obiskal regijo, poroča AFP.

Netanjahu in Kerry naj bi se sestala prihodnji teden v Berlinu, so napovedali ameriški in izraelski predstavniki, a srečanje uradno še ni bilo potrjeno.