V Jemnu so zaradi vojne, ki traja s podporo Zahoda, katastrofalne humanitarne razmere. Foto: Reuters

Resolucijo proti ameriški podpori vojni v Jemnu je senat potrdil marca, predstavniški dom pa aprila. Oba domova kongresa sta tako prvič potrdila resolucijo o vojnih pooblastilih, ki omejuje predsednikovo zmožnost pošiljanja vojaških enot v boj, poroča BBC.

"Ta resolucija je nepotreben, nevaren poskus slabljenja mojih ustavnih pristojnosti, ogroža življenja ameriških državljanov in pogumnih pripadnikov vojske, tako danes kot v prihodnosti," je dejal Trump.

Gre za drugi veto, ki ga je dal Trump. Prvega je dal prejšnji mesec na potezo kongresa, ki je izglasoval blokado njegove razglasitve izrednih razmer na južni meji, s čimer si želi Trump zagotoviti sredstva za gradnjo obmejnega zidu. Foto: Reuters

Jemen je razdejan v vojni, ki se je dodatno razplamtela marca 2015, ko je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov začela izvajati obsežne zračne napade na položaje hutijevskih upornikov, ki so jemenskega predsednika Abdrabuja Mansurja Hadija prisilili v beg v Savdsko Arabijo.

V vojni je bilo bilo ubitih več deset tisoč ljudi, med njimi po podatkih ZN-a najmanj 7.000 civilistov, pri čemer naj bi jih savdska koalicija ubila 65 odstotkov.

V Jemnu vlada tudi humanitarna katastrofa, milijone ljudi je sestradanih, širijo se bolezni, država pa je pod savdsko zaporo.

Koalicija, ki izvaja napade, uživa podporo zahodnih držav, predvsem ZDA, ki so ji dostavile orožje in obveščevalne podatke v vrednosti več milijard dolarjev. V napadih koaliciji z orožjem in logistično podporo pomaga tudi Velika Britanija.

Nasprotovanje napadom v Jemnu se je na Zahodu okrepilo lani, ko so savdski agenti v savdskem konzulatu v Carigradu ubili savdskega novinarja Džamala Hašokdžija.

Trumpov veto na prenehanje ameriške podpore