ZDA s Tajvanom nimajo vzpostavljenih uradnih odnosov, a so z zakonom obvezane, da mu pomagajo pri samoobrambi in so njihove glavne dobaviteljice orožja. Foto: Reuters
ZDA s Tajvanom nimajo vzpostavljenih uradnih odnosov, a so z zakonom obvezane, da mu pomagajo pri samoobrambi in so njihove glavne dobaviteljice orožja. Foto: Reuters

Zakon o potovanjih v Tajvan dovoljuje neomejena potovanja ameriškim uradnikom v Tajvan oziroma tajvanskim uradnikom v ZDA. Kot so sporočili iz Bele hiše, zakon "spodbuja obiske med ameriškimi in tajvanskimi uradniki na vseh ravneh".

Ameriški predstavniki sicer že zdaj lahko potujejo v Tajvan, tajvanski uradniki pa občasno obiščejo Belo hišo, vendar srečanj običajno ne izpostavljajo, da ne bi ujezili Pekinga.

ZDA so uradne stike s Tajvanom prekinile leta 1979 v korist odnosov s Pekingom. Washington je od takrat naprej spoštoval stališče Kitajske, da je Tajvan del njenega ozemlja. S Tajvanom pa je ohranil trgovinske odnose in mu prodaja orožje.

Iz Bele hiše so še sporočili, da bi zakon, ki so ga v kongresu soglasno podprli, začel veljati tudi brez Trumpovega podpisa.

Tajvanske oblasti so potezo ZDA pozdravile in dodale, da "se veselijo poglabljanja odnosov z Washingtonom". "ZDA so najpomembnejša zaveznica Tajvana," so dodali iz pisarne tajvanske predsednice Tsai Ing-wen.

Kršenje načela enovite Kitajske
Kitajska pa se je jezno odzvala. Kitajsko veleposlaništvo v ZDA je sporočilo, da določeni členi zakona "resno kršijo načelo enovite Kitajske, ki je politična podlaga kitajsko-ameriških odnosov". ZDA so pozvali, naj ustavijo prizadevanja za uradne vezi ali bistveno izboljšanje odnosov s Tajvanom, da bi se tako izognili "povzročitvi resne škode kitajsko-ameriškim odnosom ter miru in stabilnosti v Tajvanski ožini".

Trump je zakon podpisal v obdobju napetih odnosov med Washingtonom in Pekingom zaradi napovedane uvedbe ameriških carin na uvoz jekla in aluminija.