Na meji med Mehiko in ZDA je znova več družin z otroki. Foto: Reuters
Na meji med Mehiko in ZDA je znova več družin z otroki. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trumo želi na vsak način iz ZDA izgnati nelegalne prebežnike iz Srednje Amerike. Foto: Reuters

Mehiška vlada je ponudbo prejela in jo že proučuje.

Ameriški predsednik Donald Trump je v predvolilni kampanji Mehiki grozil, da bo morala plačati gradnjo zidu na meji z ZDA, da bi s tem preprečili nezakonite prestope meje. Kot kaže, pa bodo zdaj ZDA plačale Mehiki.

Po poročanju New York Timesa je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa Mehiki pripravljena plačati 20 milijonov dolarjev (17 milijonov evrov), vzetih iz sklada za pomoč tujini, s katerimi bi Mehiki pomagala pri plačilu letalskih, železniških in avtobusnih vozovnic, s katerimi bi nazaj v Mehiko prepeljali 17.000 ljudi, ki so v ZDA vstopili nezakonito.

Pred dnevi je Bela hiša odpovedala denarno pomoč, ki je bila namenjena stabilizaciji stanja v Siriji ter pomoči palestinskim bolnišnicam in šolam.

Na meji znova več družin z otroki
"Z Mehiko tesno sodelujemo pri iskanju rešitve, s katero bi omejili vedno več nelegalnih vstopov v ZDA, samo ta mesec se je število družin z otroki povečalo za 38 odstotkov. Hkrati pa želimo zaščititi vse tiste, ki imajo ustrezno dokumentacijo," je dejala tiskovna predstavnica urada za domovinsko varnost Katie Waldman.

Trumpova vlada je skušala prihod ilegalnih migrantov omejiti z odvzemanjem otrok staršem na sami meji, kar pa je sprožilo tako veliko ogorčenje domače in tuje javnosti, da je to sporno prakso ustavila. Za nekatere otroke, žal, prepozno, saj jih na meji niso evidentirali, in zato niti ne vedo, kdo so njihovi starši, otroci pa so premajhni, da bi to povedali sami.

Dejanje obupa
Trumpovi kritiki ocenjujejo, da gre po vsej rasistični retoriki proti priseljencem iz Latinske Amerike od začetka predsedniške kampanje za dejanje obupa. "Kongres je hotel ta denar nameniti skupnostim v ZDA, ki se spopadajo s kriminalom, korupcijo in mnogimi drugimi izzivi, ne pa za to deportacijsko kampanjo predsednikove administracije," je za New York Times dejal demokrat Eliot L. Enge. Ob tem je dodal, da želi odgovore, zakaj zunanje ministrstvo "meni, da lahko ignorira odločitev kongresa in nameni več denarja za deportacije". "Vse do takrat, pa bom naredil vse, kar je v moji moči, da to ustavim," je dejal.