Trump je dejal, da pričakuje dobre novice o trgovini med Južno Korejo in ZDA. Foto: Reuters
Trump je dejal, da pričakuje dobre novice o trgovini med Južno Korejo in ZDA. Foto: Reuters
Južna Koreja
ZDA si želijo zmanjšati število svojih vojakov v Južni Koreji in povečati prispevek Seula za nadaljevanje ameriške vojaške navzočnosti na Korejskem polotoku. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Usoda vrha ZDA-Severna Koreja visi v zraku. Foto: Reuters
Vrh Trumpa in Kima pod vprašajem

"Bomo videli, kaj bo, ali se bo zgodilo ali ne. Če se bo, bo to velika stvar za Severno Korejo, če ne, tudi prav. Kar bo, pač bo. Severna Koreja bi morala izkoristiti to priložnost," je dejal Trump med srečanjem z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom v Beli hiši, kjer sta se pogovarjala o poteku priprav na morebitni vrh med ZDA in Severno Korejo.

Po zgodovinskem srečanju Kima in Muna konec aprila je bilo napovedano, da se bosta ameriški in severnokorejski voditelj srečala 12. junija v Singapurju.

Zapletati se je začelo prejšnji teden, ko je Pjongjang zagrozil z odpovedjo vrha in krivdo pripisal novemu ameriškemu svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu, ki je predlagal, da bi Severna Koreja sledila libijskemu modelu razoroževanja – najprej opustitev orožja, nato gospodarska pomoč. Nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi se je leta 2003 z zahodnimi silami namreč dogovoril za konec jedrskega programa, v zameno pa je Zahod proti Libiji opustil sankcije.

Severna Koreja je tudi odpovedala srečanje z južno sosedo zaradi skupnih vojaških vaj Južne Koreje in ZDA, ki jih Pjongjang vidi kot provokacijo.

Pohvale Severnim Korejcem in Munu
Trump na srečanju z Munom ni hotel preveč hvaliti Kima in ni potrdil, ali mu zaupa. Menil je, da je Kim resen glede Korejskega polotoka brez jedrskega orožja. Pohvalil je Severne Korejce kot ljudi, ki trdo delajo. "Kim bo zelo vesel, če se dogovorimo, in tudi mi bomo zelo veseli," je dejal Trump, ki je pa ni skoparil s pohvalami Muna, ki je obljubil, da bo še naprej pomagal pri dogovarjanju s Severno Korejo.

Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje Čung Eui Jong je novinarjem na poti v ZDA zagotovil, da je 99,9-odstotna možnost za izvedbo vrha v skladu z načrti 12. junija v Singapurju, čeprav se menda pripravljajo še na številne druge možnosti.

Poročanje ameriškega New York Timesa, da naj bi Trump zdaj počasi dvomil o izvedljivosti vrha s Kimom, je zavrnil, saj po njegovih besedah sam nima takšnega vtisa. Z ZDA se tesno usklajujejo in skušajo razumeti položaj s perspektive Severne Koreje, je pojasnil.

Trumpa zanima le mir
Ameriški podpredsednik Mike Pence je Kima posvaril, da bo storil "veliko napako", če se bo na skorajšnjem srečanju v Singapurju "igral" s Trumpom.

Po Penceovih besedah "ni dvoma", da bi Trump lahko zapustil pogovore. "Predsedniku Trumpu ni mar za odnose z javnostmi, zanima ga le mir," je dejal.

Iz Pekinga pa je v Severno Korejo že prišla skupina britanskih, ameriških, ruskih in kitajskih novinarjev, ki se bodo ta teden udeležili slovesnosti ob zaprtju severnokorejskega jedrskega poligona Pungyye-Ri. Na dogodek so bili povabljeni le novinarji, ne pa tudi strokovnjaki za jedrsko varnost. Poleg tega je Pjongjang zaradi spora glede vojaških vaj preklical povabilo južnokorejskim novinarjem.

Vrh Trumpa in Kima pod vprašajem