Papež in Trump sta se spustila v besedni dvoboj - a če se je Frančišek zgolj obregnil ob Trumpove ideje, se je vodilni republikanec odzval silovito. Foto: Reuters
Papež in Trump sta se spustila v besedni dvoboj - a če se je Frančišek zgolj obregnil ob Trumpove ideje, se je vodilni republikanec odzval silovito. Foto: Reuters
Papež je petdnevni obisk Mehike sklenil z veliko mašo na prostem v Ciudad Juarezu. Foto: Reuters
Trump v Južni Karolini med pogovorom z Andersonom Cooperjem. Foto: Reuters

"Če in ko bo Islamska država napadla Vatikan, za katerega vsi vemo, da je najbolj zaželena lovorika IS-ja, vam lahko zagotovim, da bi si papež samo želel in molil, da bi bil Donald Trump predsednik, saj se to takrat nikdar ne bi zgodilo. IS bi bil izbrisan z obličja Zemlje, v nasprotju s tem, kar zdaj počnejo naši politiki, ki samo govorijo, ukrepajo pa ne," je na svojem Facebooku zapisal vodilni republikanski kandidat.

Trump se je obregnil tudi ob papežev včeraj končani obisk v Mehiki - državi, ki bi jo newyorški mogotec, za katerega je nasprotovanje nezakonitemu priseljevanju eden izmed temeljev njegove kampanje, dal popolnoma izolirati od ZDA z gradnjo velikega zidu, iz ZDA pa izgnal 11 milijonov nezakonitih priseljencev.

"Mehiška vlada in njeno vodstvo sta papežu izrekla veliko omalovažujočih opazk o meni, saj hočejo še naprej izigravati ZDA tako pri gospodarskih poslih kot na meji in razumejo, da sem prebister zanje. Papež je slišal samo eno stran zgodbe, ni pa videl kriminala, prekupčevanja z mamili in negativnih gospodarskih posledic, ki jih imajo aktualne politike na ZDA. Ne vidi, kako mehiško vodstvo izigrava predsednika Obamo in naše vodstvo v vsakem pogledu pogajanj."

Mimogrede, papež Frančišek je na zadnji dan obiska Mehike daroval mašo v obmejnem Ciudad Juarezu, nekdanji svetovni prestolnici umorov, pri tem pa obiskal tudi tamkajšnji zapor, tako da prav popolnoma brez vpogleda v svet mehiškega kriminala vseeno ni bil.

Trump, ne dovolj krščanski?
A Trumpa je najbolj razburila papeževa opazka, ki je očitno letela nanj, da "nekdo, ki misli samo na gradnjo zidov, ne pa na gradnjo mostov, ni kristjan".

"Da verski voditelj podvomi o veri posameznika, je sramotno. Ponosen sem, da sem kristjan, in kot predsednik ne bom dopustil, da je krščanstvo nenehno napadano, v nasprotju s tem, kar se dogaja zdaj z našim aktualnim predsednikom. Noben voditelj, še posebej pa ne verski, ne bi smel imeti pravice, da podvomi v sočlovekovi veri ali veroizpovedi. Papeža uporabljajo kot kmeta na šahovnici in sram bi jih moralo biti zaradi tega, še posebej, ko je vpletenih toliko življenj in ko je nezakonito priseljevanje tako razbohoteno."

Njegovi podporniki so se na prepir odzvali kot po navadi z odločno obrambo milijarderja in kritikami na račun papeža, ki so ga nekateri celo označevali za muslimana.

Ni naključje, da se je Trump, po verskem prepričanju prezbiterijanec, spravil tako ostro nad papeža, kar je za ameriške politike izjemno redko - naslednje preliminarne volitve so namreč v Južni Karolini, globoko verni zvezni državi, kjer Trump nikakor noče, da bi ga volivci imeli za "nekrščanskega", v kampanji pa si na vse kriplje prizadeva, da bi bil videti dovolj pobožen za desno krilo volivcev.

Tudi zato je morda že zvečer obrnil ploščo in na zborovanju v zgoraj omenjeni zvezni državi papeža brezmejno hvalil. Ko so ga novinarji vprašali glede njegovega spora, je Trump dejal, da tega ne bi opisal kot "spor", čeprav je pa pozneje dejal, da se nerad "prepira" s papežem. "Papeža zelo spoštujem. Je velika osebnost, in mislim, da opravlja zelo dobro svoje delo, veliko energije ima," je dejal.

Mu bo napad koristil ali škodil?
Analitiki menijo, da Trumpov napad na priljubljenega papeža kaže na njegovo politično preračunljivost, da mu kritiziranje papeža ne bo škodilo pri konservativcih, ampak bi morda lahko celo izboljšalo njegov položaj v Južni Karolini in ga še bolj priljubilo volivcem, ki imajo enaka stališča do omejitve priseljevanja.

Republikanske preliminarne volitve v Južni Karolini bodo v soboto, naslednji konec tedna bodo sledile še demokratske. Trump je slavil nazadnje v New Hampshiru, sodeč po anketah, pa se mu obeta zmaga tudi na jugu, čeprav ga vse bolj dohiteva Marc Rubio. Pri demokratih medtem v Južni Karolini, zvezni državi s številčnim temnopoltim prebivalstvom, bolje kaže Hillary Clinton, saj ima Bernie Sanders pri tem demografskem segmentu še vedno težave, medtem ko je videti tekma v Nevadi ta konec tedna bolj izenačena.