Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki naj bi po poročanju več medijev stal za umorom Hašokdžija, je prvič javno spregovoril o umoru in ga označil za
Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki naj bi po poročanju več medijev stal za umorom Hašokdžija, je prvič javno spregovoril o umoru in ga označil za "bolečega in gnusnega". Foto: Reuters
Hasan Rohani
"Menim, da si nobena država ne bi drznila narediti česa takšnega brez podpore ZDA," je dejal iranski predsednik Rohani na seji parlamenta. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je dejal, da želi verjeti, da savdske oblasti niso vedele za načrtovanje umora Hašokdžija. Foto: Reuters
Mohamed bin Salman
Savdski prestolonaslednik bin Salman trdi, da ni vedel za operacijo. Princ bo nagovoril zbrane na mednarodni investicijski konferenci v Riadu. Zaradi umora Hašokdžija so številni visoki gostje udeležbo sicer odpovedali. Foto: Reuters
Trump: Prikrivanje umora Hašokdžija huda napaka

"Ta zločin je zelo boleč za vse Savdijce. In boleč in gnusen je za vse ljudi na svetu," je dejal princ na investicijski konferenci v Riadu, ki jo zaradi umora sicer bojkotira veliko pomembnih gostov.

Po njegovih besedah so številne strani poskušale izkoristiti incident, da bi sprle Savdsko Arabijo in Turčijo. "Rad bi jim sporočil: To jim ne bo uspelo, dokler bo savdskemu kralju ime Salman in prestolonasledniku Mohamed bin Salman in dokler se bo turški predsednik pisal Erdogan."

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je v torek napovedal razkritje "vse resnice" o umoru novinarja, je danes prvič govoril s princem Salmanom. Vir iz turške predsedniške palače je dejal, da sta govorila "o skupnih naporih in ukrepih, potrebnih za osvetlitev umora Džamala Hašokdžija z vseh vidikov", telefonski pogovor pa je potekal na željo savdskega princa.

Kljub odpovedi direktorice IMF-ja, več finančnih ministrov in direktorjev bank in korporacij so na investicijski konferenci v Riadu prvi dan sklenili dogovore na področjih nafte, plina in infrastrukture v skupni vrednosti 50 milijard dolarjev.


Trump: Najslabše prikrivanje vseh časov

Ameriški predsednik Donald Trump je odziv Savdske Arabije na umor Hašokdžija sicer označil za "najslabše prikrivanje v zgodovini". Zunanji minister ZDA Mike Pompeo je kmalu po Trumpovi izjavi dejal, da bodo ZDA "kaznovale odgovorne".

21 identificiranim osumljencem so preklicali vizume, Washington pa naj bi razmišljal tudi o uvedbi dodatnih ukrepov proti ljudem, ki naj bi bili vpleteni v umor. Kot poroča BBC, so tudi ZDA pod pritiskom, da zaostrijo svoje stališče do Savdske Arabije, enega svojih ključnih zaveznikov na Bližnjem vzhodu.

"Imeli so zelo slab izvirni načrt, slabo so ga izvedli, prikrivanje pa je bilo najslabše v zgodovini prikrivanj," je dejal Trump. "Kdor se je tega domislil, je v velikih težavah. In tudi morajo biti v velikih težavah."

Rohani: Umor ne bi bil možen brez podpore ZDA
"Menim, da si nobena država ne bi drznila narediti česa takšnega brez podpore ZDA,"
je medtem dejal iranski predsednik Hasan Rohani. Pred Hašokdžijevim umorom je bilo nepredstavljivo, da bi bili lahko priča takšnemu organiziranemu zločinu. "Da se zločin ali umor zgodi na skrivaj, je mogoče, toda da takšen gnusen umor načrtuje institucija, je to zelo velika težava," je dejal Rohani na seji vlade.

"Plemenska skupina, ki vodi to državo, ima varnostno kritje, ki se opira na ZDA. To je ta supersila, ki jih podpira," je še dejal Rohani, ki Hašokdžija ni omenil z imenom, govoril je le o "kritičnem novinarju".

Riad spreminja zgodbo
Riad je po umoru Hašokdžija, ki je sicer živel v ZDA in pisal tudi za Washington Post, ponudil različna pojasnila dogodka. Najprej so več tednov trdili, da je živ, nato so dejali, da je umrl v pretepu, pozneje pa so končno priznali, da je bil Hašokdži v konzulatu umorjen, pri čemer pa naj bi šlo za nedovoljeno operacijo.

Trump je v intervjuju za časopis Wall Street Journal medtem dejal, da ne verjame, da je savdski kralj Salman vedel za operacijo, preden so jo izvedli. Glede morebitne vpletenosti prestolonaslednika Mohameda bin Salmana pa je Trump dejal, da je on "glavni" v Savdski Arabiji in da "če bi bil kdor koli, bi bil to on".

Trump: Rad bi jim verjel
Kot je dejal, je prestolonaslednika spraševal o Hašokdžijevi smrti, ta pa mu je dejal, da ni vedel ničesar o načrtovanju operacije. Na vprašanje, ali verjame zanikanju kraljeve družine, je Trump odvrnil: "Rad bi jim verjel. Res bi jim rad verjel."

Trump je še dejal, da se iz Turčije in Savdske Arabije z informacijami o primeru Hašokdži vračajo ameriški uslužbenci, vključno z direktorico obveščevalne agencije Cia Gina Haspel.

Turški obveščevalci so z njo delili vse podatke o umoru Hašokdžija, poročajo turški provladni mediji. Z direktorico Cie, ki je bila v torek na obisku v Ankari, so med srečanjem na sedežu turške obveščevalne organizacije (MIT) delili video in zvočne posnetke. Predali so ji tudi vse podatke, ki so jih pridobili med preiskavo na konzulatu in v konzulovi rezidenci v Carigradu, poročanje časopisa Sabah povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Našli Hašokdžijeve stvari?
Medtem so turški preiskovalci med preiskavo vozila savdskega konzulata v Carigradu našli dva kovčka in druge predmete, za katere domnevajo, da so pripadali Hašokdžiju, poročajo turški mediji.

Vozilo so našli na parkirišču v carigrajski četrti Sultangazi. Turški preiskovalci so preiskavo izvedli v ponedeljek skupaj s savdskimi kolegi. V avtomobilu so našli računalnik in dokumente, ki naj bi pripadali Hašokdžiju. Preiskava vozila se bo nadaljevala v sredo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nekateri mediji so tudi poročali, da naj bi dele Hašokdžijevega trupla našli v vodnjaku na vrtu rezidence savdskega konzula, vendar te informacije niso potrjene.

Trump: Prikrivanje umora Hašokdžija huda napaka