Trump na sodišču. Foto: Reuters
Trump na sodišču. Foto: Reuters

Sodnik Arthur Engoron je že pred dnevi razsodil, da sta Trump in njegovo podjetje Trumpova organizacija več let varala banke, zavarovalnice in druge z laganjem o dejanski vrednosti premoženja. Sodni proces poteka samo pred sodnikom brez porote, za kar so se odločili Trumpovi odvetniki.

Engoron je bil od začetka, ko je dobil primer, deležen Trumpovih napadov. Nekdanji predsednik ga je označil za osebo, ki sovraži Trumpa. Sodni proces naj bi predvidoma trajal do decembra. Trumpu zaporna kazen ne grozi, postopek pa bodo po pričakovanjih podaljšale pritožbe.

Sodni proces bo tako rekoč odločal le še o višini kazni, pri čemer pravosodna ministrica države New York zahteva 250 milijonov dolarjev in prepoved poslovanja v državi New York. Trump se je na Engoronovo odločitev pritožil.

Tožilec Kevin Wallace je v otvoritvenem nagovoru dejal, da so Trump in uslužbenci podjetja dolga leta lagali. Vodilni republikanski kandidat za predsedniške volitve 2024 Trump je presenetljivo prišel na odprtje procesa in novinarjem pred vstopom v sodno palačo dejal, da gre za prevaro in poskus škodovanja pred volitvami.

Če Trump s pritožbo na Engoronovo odločitev ne bo uspel, mu na koncu procesa grozi, da ostane brez svojega slavnega newyorškega premoženja, kot je stolpnica na 5. aveniji.

"Nihče ni nad zakonom"

Pravosodna ministrica Letitia James, ki jo je Trump večkrat ozmerjal z rasistko, ki uprizarja politični pregon, je novinarjem dejala, da ni nihče nad zakonom, ne glede na to, koliko denarja misli, da ima.

Trump za zdaj še ne bo sedel na klop za priče, kamor nameravajo tožilci poklicati tudi druge vodilne v podjetju, med njimi njegove najstarejše otroke Ivanko, Erica in Donalda Trumpa mlajšega.

Spraševali jih bodo o ocenjevanju premoženja, kot so posestvo Mar a Lago na Floridi in stolpnice, ki naj bi jih za potrebe pridobivanja posojil namerno lažno precenili. James trdi, da skupaj za kar 3,6 milijarde dolarjev.

Stanovanje v treh nadstropjih stolpnice na 5. aveniji so namreč ocenili na 327 milijonov dolarjev, James pa trdi, da doslej v zgodovini New Yorka še ni bilo tako dragega stanovanja.

Trump je Mar a Lago ocenil na 739 milijonov dolarjev, kar je desetkrat več od tega, za kar se prodajajo posestva podobne velikosti na jugu Floride. Ceno je utemeljil med drugim na tem, da se posestvo lahko razvije v stanovanjsko naselje, vendar tamkajšnji zakoni v Palm Beachu to prepovedujejo.

Glavni zagovor Trumpa in njegovih odvetnikov pri tem je, da je tožba brezpredmetna, ker z zavajanjem ni bil nihče oškodovan, saj so mu banke dajale posojila, na koncu pa so vsi zaslužili. Poleg tega pa je bilo v finančnih poročilih o premoženju, na podlagi katerih je Trump prosil za posojila, v drobnem tisku navedeno, da podatki niso preverjeni, kar je v ZDA zakonito.

V New Yorku civilna tožba proti Trumpu