Nekateri priseljenci so odločitev ustavnega sodišča proslavili na ulici. Foto: Reuters
Nekateri priseljenci so odločitev ustavnega sodišča proslavili na ulici. Foto: Reuters

Izid na glasovanju je bil tesen, pet glasov proti štirim. Z liberalno manjšino sodišča je potegnil predsednik John Roberts.

Poseben program zaščite okrog 700.000 priseljencev, ki jim pravijo "dreamers" (sanjači) po kratici drugega zakona, je uvedel predsednik Barack Obama, potem ko kongres do leta 2012 ni bil sposoben sprejeti imigracijske reforme. Trump je leta 2017 napovedal ukinitev programa s kratico DACA, kar je sprožilo tožbe, ki so se vsaj za zdaj sklenile s četrtkovo odločitvijo vrhovnega sodišča.

Trump meni, da ga vrhovno sodišče ne mara

Vrhovno sodišče namreč ni sprejelo odločitve o zakonitosti programa DACA iz leta 2012, ampak je le ugotovilo, da je Trumpova vlada prekršila uradno vladno proceduro pri ukinjanju tega programa z majavo pravno utemeljitvijo.

Priseljenci, ki so v ZDA odrasli, se izšolali in zaposlili ter si ustvarili družine, so tako za nekaj časa spet varni pred izgonom v državo, v kateri so se rodili, vendar z njo že dolgo nimajo več nič.

Ne gre za dokončno zaščito

"Vrhovno sodišče je odločilo, da lahko uporabniki programa DACA še naprej živijo in delajo v ZDA brez vsakodnevnega strahu pred izgonom," je sporočila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU).

Vendar pa spet ne gre za dokončno zaščito, ampak le podaljšanje nezanesljivosti, saj odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da lahko Trump poskusi znova z boljšo pravno utemeljitvijo.