John McCain trdi, da so ga v vietnamskem zaporu mučili, zaradi česar še danes čuti posledice. Foto:
John McCain trdi, da so ga v vietnamskem zaporu mučili, zaradi česar še danes čuti posledice. Foto:
Takole so vojaki severnega Vietnama iz jezera potegnili McCaina.

78-letnega sovjetskega vojnega veterana so novinarji najbolj priljubljenega ruskega tabloida Moskovsky Komsomolets našli v bolnišnici v Sankt Peterburgu, kjer jim je zaupal, da ne obžaluje sestrelitve McCaina, saj ga še vedno sovraži, kot je on vedno sovražil Ruse. Zato je tudi vesel, da mu kot predsedniškemu kandidatu republikancev ni uspelo priti v Belo hišo.

Trušečkin je bil star 28 let, ko so ga napotili v Vietnam, kjer so se pripadniki sovjetske vojske na strani komunističnih sil severnega Vietnama bojevali proti ameriškim vojakom.

Sam se spominja zračnega alarma, ko sta se 26. oktobra leta 1967 nad Hanojem pojavili dve ameriški vojaški letali A-4E Skyhawk. Eno letalo se je skušalo umakniti za hrib - na tega so streljali vietnamski vojaki in zgrešili, drugo je letelo proti mostu in je postalo tarča sovjetskih raket.

McCain ubežal najhujšemu
Ob sestrelitvi se je pilot katapultiral in pozneje so ameriškega vojaka, za katerega se je izkazalo, da je McCain, v bližnjem jezeru hitro našli severnovietnamski vojaki, pravi Trušečkin in dodaja, da je imel srečo, saj so ameriške pilote po navadi pretepli do smrti.

McCaina so tako poslali v zapor, znan pod imenom Hanoi Hilton. Trušečkin je s seboj v domovino vzel njegove dokumente in tudi fotografije, ki so bile posnete po sestrelitvi, a jih je pozneje izgubil. V vietnamskem zaporu je McCain preživel 1.967 dni (pet let in pol), preden so ga 15. marca 1973 izpustili.

In kako se je Trušečkin šele zdaj spomnil, da je bil v Vietnamu sestreljeni in zajeti pilot McCain? Kot sam pravi, ga je prepoznal, ko je gledal oddajo o ameriških volitvah in uzrl fotografije mladega McCaina v vojaški uniformi. Zanj ni bilo dvoma, da gre za človeka, čigar letalo je sam sestrelil.

G. V.