Slika je bila posneta 16. junija 2001 na srečanju obeh voditeljev na Brdu pri Kranju. Foto: EPA
Slika je bila posneta 16. junija 2001 na srečanju obeh voditeljev na Brdu pri Kranju. Foto: EPA
George Bush in Janez Drnovšek
Voditelja med pogovori na Brdu pri Kranju. Foto: EPA

Slovenskemu kolegu Danilu Türku je poslal sožalno pismo, v katerem je v imenu ameriškega ljudstva izrekel najgloblje sožalje. "Toplo se spominjam srečanja z njim leta 2002, ko je vodil Slovenijo proti članstvu v zvezi Nato in EU-ju. Njegovi prispevki napredku in stabilnosti na celotnem območju Balkana, kakor tudi v drugih delih sveta, kot je Darfur, ne bodo pozabljeni," je zapisal Bush.

Dodal je, da so njegove misli in molitve v tem žalostnem trenutku s slovenskim ljudstvom.

Že prej so se s sožaljem na smrt Drnovška z zelo sočutnimi pismi odzvali številni tuji voditelji in različne organizacije. Med prvimi so bili hrvaški predsednik Stipe Mesić, hrvaški premier Ivo Sanader, italijanski predsednik Giorgio Napolitano, nekdanji italijanski premier Romano Prodi, makedonski predsednik Branko Crvenkovski, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana, nekdanji avstrijski premier in zdajšnji vodja poslanske skupine Avstrijske ljudske stranke Wolfgang Schüssel, predsednik Filip Vujanović in bošnjaški član predsedstva BiH-a Haris Silajdžić.

Sožalje za Drnovška je med drugim izrekel tudi nekdanji vrhovni poveljnik Nata in kandidat za ameriško demokratsko predsedniško nominacijo pred štirimi leti Wesley Clark.

M. R.