Tretji krog, ki še vedno ni odločilen, sta  zaznamovala velik skok slovaškega zunanjega minsitra Miroslava Lajčaka, ki je v zadnjih tednih prepotoval skoraj vse pomembne prestolnice držav in nazadovanje Danila Türka (na fotografiji), ki je obiskal New York. Ostalim kandidatom se podpira ni bistveno povečala ali znižala. Foto: EPA
Tretji krog, ki še vedno ni odločilen, sta zaznamovala velik skok slovaškega zunanjega minsitra Miroslava Lajčaka, ki je v zadnjih tednih prepotoval skoraj vse pomembne prestolnice držav in nazadovanje Danila Türka (na fotografiji), ki je obiskal New York. Ostalim kandidatom se podpira ni bistveno povečala ali znižala. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Še vedno ni popolnoma jasno, kdo bo nadomestil zdajšnjega generalnega sekretarja Ban Ki Muna. Foto: Reuters
Türk v tretjem glasovanju slabše

"Moja kandidatura je kredibilna in ima dobre možnosti," je prepričan slovenski kandidat za generalnega sekretarja ZN-a Danilo Türk, ki je po tretjem neformalnem glasovanju zdrsnil na osmo mesto od desetih.

V vodstvu po vseh treh neuradnih glasovanjih ostaja Portugalec Antonio Guterres. Čeprav so glasovanja tajna, diplomatski viri v New Yorku trdijo, da je Guterres dobil 11 glasov podpore, tri glasove proti in en glas brez mnenja. Türk je tokrat dobil le pet glasov podpore, šest glasov proti in štiri glasove brez mnenja in se tako med desetimi kandidati uvrstil na osmo mesto.

"Tudi tretji krog indikativnih glasovanj je ponovno pokazal njihov taktični značaj: o tem pričajo nekateri taktični premiki na neformalni lestvici vseh treh glasovanj. Ti premiki so v določeni meri povezani z intenzivnostjo potovanj nekaterih kandidatov v tem času," je v sporočilu za javnosti zapisal Türk, ki je prepričan, da je njegova "kandidatura kredibilna in da ima dobre možnosti, da bo tudi uspešna".

Ob tem je dodal, da je še prezgodaj za konkretnejše ocene. "Pomembno pa je razumeti, da v tem času še niso vidni glasovi stalnih članic Varnostnega sveta, ki imajo veto. Poznejša glasovanja, ki bodo potekala v oktobru, bodo pokazala, kakšno podporo uživajo kandidati pri njih. Do takrat pa so indikativna glasovanja tudi preizkus trdnosti kandidatur," je dodal Türk, ki še naprej uživa podporo zunanjega ministra Karla Erjavca.

Dve kandidatki se bosta morali posloviti
Za Türkom sta ostali Christiana Figueres iz Kostarike in Natalia Gherman iz Moldavije z le dvema glasovoma podpora, 12 glasovi proti in po enim neodločenim. Nobenega dvoma ni, da se bosta obe morali kmalu posloviti, kot sta se do zdaj Hrvatica Vesna Pusić in Črnogorec Igor Lukšić.

Slovenski kandidat, ki je bil v prvem krogu glasovanja na drugem mestu z 11 glasovi podpore, dvema negativnim glasovoma in dvema brez mnenja, je v drugem krogu glasovanja zdrsnil na četrto mesto, s sedmimi glasovi podpore, petimi negativnimi in tremi brez mnenja.

Tretji krog še vedno ni odločen
V tretjem krogu poskusnega glasovanja se je za Guterresom nepričakovano izstrelil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak z devetimi glasovi podpore, petimi proti in enim neodločenim. Na tretjem mestu sta skupaj Srb Vuk Jeremić in Bolgarka Irina Bokova s po sedmimi glasovi podpore, petimi proti in tremi neodločenimi.

Pred Türka so se uvrstili še Argentinka Susanna Malcorra s sedmimi glasovi podpore, sedmimi negativnimi in enim neodločenim, Makedonec Srgjan Kerim s šestimi glasovi podpore, sedmimi proti in dvema neodločenima, Novozelandka Helen Clark s šestimi glasovi podpore, osmimi proti in enim neodločenim.

Naslednji krog glasovanj bo najverjetneje že potekal z barvnimi glasovnicami, ko bo drugim članicam Varnostnega sveta in kandidatom jasna volja peterice stalnih članic (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija).

Türk v tretjem glasovanju slabše