Turke bolj kot referendum vznemirja vojaška akcija proti kurdskim upornikom na severu Iraka. Foto: EPA
Turke bolj kot referendum vznemirja vojaška akcija proti kurdskim upornikom na severu Iraka. Foto: EPA
Abdullah Gül
Abdullah Gül bo na položaju predsednika kljub spremembi ustave ostal do konca svojega mandata. Foto: EPA

Po dveh tretjinah preštetih glasov rezultati kažejo, da je možnost izvolitve predsednika na splošnih volitvah podprlo nekaj več kot 70 odstotkov volivcev. Med spremembe ustave, o katerih so odločali volivci, sodi tudi skrajšanje predsedniškega mandata s sedmih na pet let.

Do zdaj je turškega predsednika volil parlament za obdobje sedmih let brez možnosti ponovitve mandata, zdaj pa bodo vodjo države izbirali volivci, njegov mandat z možnostjo ene ponovitve pa bi trajal pet let. Ne glede na to, kakšen bo končni izid referenduma, to ne bo vplivalo na status predsednika Abdullaha Güla, ki ga je avgusta za sedem let izvolil parlament. Tako bodo turški volivci svojega predsednika prvič volili leta 2014.

Peti referendum v 84-letni zgodovini države je minil brez večje pozornosti in brez večjih pretresov, saj državljane veliko bolj zanima napovedani vdor turške vojske na sever Iraka.

Vladajoča stranka podpira "da"
Trenutni predsednik Abdullah Gül je reformo ustave podprl. Gül je enajsti predsednik Turčije in član vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), gre pa tudi za prvega predsednika sodobne Turčije, ki je zaznamovan s preteklostjo političnega islama. Tudi premier Tayyip Erdogan, prav tako član stranke AKP, je volivce pozval, naj podprejo sprembe ustave, saj naj bi s tem v državi, ki se želi pridružiti Evropski uniji, omogočili demokraciji nov zagon.

Reforme ustave niso podprle opozicijske stranke, saj trdijo, da gre za populistično potezo, ki bo porušila uveljavljena razmerja med vzvodi oblasti, zapisana v ustavi.