Džamal Hašokdži je 2. oktobra izginil v stavbi savdskega konzulata v Carigradu. Foto: AP
Džamal Hašokdži je 2. oktobra izginil v stavbi savdskega konzulata v Carigradu. Foto: AP
Mike Pompeo in Mevlut Cavusoglu
Ameriški zunanji minister Mike Pompeo (levo) je po Riadu obiskal še Ankaro. Foto: AP
Veliko neznank v primeru Hašokdži

Kot piše provladni turški dnevnik, so domnevni morilci do savdskih oblasti kritičnega Hašokdžija mučili tako, da so mu odrezali prste, nato pa ga obglavili. Časopis dodaja, da so prisluhnili več posnetkom dogajanja.

Hašokdži je 2. oktobra na konzulat prišel uredit dokumente za svojo poroko, nato pa je izginil. Po prepričanju turške policije ga je ubila posebna ekipa 15 Savdijcev. V Riadu te trditve zavračajo kot neutemeljene.

Ameriški časopis Washington Post, za katerega je pisal tudi Hašokdži, je že pred tem poročal, da obstajajo zvočni in slikovni posnetki, ki dokazujejo, da je bil novinar ubit znotraj konzulata in nato razkosan. Pri tem se je skliceval na ameriške in turške predstavnike. Današnja objava v časopisu Yeni Safak pa je prva, v kateri kakšen turški medij trdi, da so te posnetke slišali.

"Če želiš živeti, ko prideš v Savdsko Arabijo, bodi tiho!"
Časopis Yeni Safak poroča tudi, da je na posnetku med mučenjem novinarja slišati savdskega konzula v Carigradu Mohameda Al Otajbija, ki pravi: "Naredite to zunaj. Spravili me boste v težave." Dnevnik dodaja, da je na nekem drugem posnetku slišati neznanca, ki pravi konzulu: "Če želiš živeti, ko prideš v Savdsko Arabijo, bodi tiho!"

Yeni Safak ne navaja, kako so posnetki nastali niti kako jih je pridobil. Da je zaslišanje, mučenje in umor posnela Hašokdžijeva pametna ura, sinhronizirana z njegovim pametnim telefonom, ki ga je pustil svoji zaročenki pred konzulatom, je konec tedna poročal turški časopis Sabah, a so nekateri strokovnjaki presodili, da je le malo verjetno, da bi lahko ura dogajanje posnela na način, kot je bilo opisano.

Ameriška televizija CNN in Wall Street Journal sta v ponedeljek poročala, da naj bi Hašokdži umrl med zaslišanjem, "ki se ni dobro izteklo".

Preiskava rezidence
Konzul Otajbi je v torek zapustil Carigrad in odpotoval v Riad. Medtem pa turški policisti skupaj s savdskimi kolegi preiskujejo njegovo rezidenco, ki je od konzulata oddaljena približno 200 metrov. Preiskavo rezidence bi morali opraviti že v torek, a so jo preložili, ker savdski preiskovalci niso prišli.

Po izginotju Hašokdžija pred dvema tednoma so turški preiskovalci v noči na torek že preiskali konzulat, kjer so vzeli vzorce zemlje z vrta in vzorce DNK za nadaljnje preiskave.

Pompeo po Riadu v Ankari
Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je iz Riada pripotoval v Ankaro na pogovore s turškim vodstvom. Sestal se je s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. Pompeo je dejal, da bo pri oblikovanju odgovora na Hašokdžijevo izginotje in domnevni umor Trumpova vlada upoštevala trgovske vezi s Savdsko Arabijo in savdsko sodelovanje v poskusih izolacije Irana.

Trump verjame bin Salmanu
Kot je Pompeo povedal v Riadu, je Savdska Arabija obljubila celovito preiskavo primera. Ameriški predsednik Donald Trump pa je pozval k previdnosti pred obtožbami Savdske Arabije zaradi novinarjevega izginotja. "Riad mnogi obtožujejo, da je kriv, kar pa je treba še dokazati," je dejal in dodal, da mu je savdski kronski princ Mohamed bin Salman zagotovil, da ne ve, kaj se je zgodilo s Hašokdžijem.

Ameriški časopis New York Times je namreč v torek poročal, da veliko indicev glede odgovornosti za izginotje savdskega oporečnika in kritika režima vodi prav k bin Salmanu. Izmed osumljencev, ki jih je identificirala Turčija, naj bi bil eden pogost spremljevalec princa. Še trije naj bi bili v skupini njegovega osebnega varovanja, peti pa naj bi bil pomemben savdski forenzik, je navedel časopis.

Ameriški predsednik je sicer dejal, da je zaprosil Turčijo, naj posreduje tonske in videoposnetke v povezavi z izginotjem Hašokdžija. Po njegovi oceni posnetki verjetno obstajajo. Ni želel potrditi ali zavrniti informacije, da primer preiskuje tudi ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI), vendar pa je ponovil, da Hašokdži ni bil ameriški državljan.

Savdsko Arabijo je izpostavil kot pomembnega zaveznika na Bližnjem vzhodu in spet spomnil, da je naročila za 110 milijard dolarjev vojaške opreme.

Turške oblasti menijo, da je Hašokdžija ubila skupina 15 moških, ki so jih iz Riada posebej s to nalogo poslali v Carigrad. New York Times navaja, da naj bi bilo najmanj devet moških od te petnajsterice povezanih s savdskimi varnostnimi službami, vojsko ali ministrstvi. Do teh ugotovitev so pri časopisu prišli s pomočjo programske opreme za prepoznavo obraza, podatkov o telefonskih številkah Savdijcev, tajnih savdskih dokumentov, ki so pricurljali v javnost, ter pričevanj prič in medijskih zapisov.

Veliko neznank v primeru Hašokdži