Haled je dolgoletni politični vodja Hamasa. Leta 1997 je Mosad nanj izvedel neuspešen atentat. Foto: EPA
Haled je dolgoletni politični vodja Hamasa. Leta 1997 je Mosad nanj izvedel neuspešen atentat. Foto: EPA

Srečanje utegne še dodatno zaostriti napetosti med Turčijo in Izraelom. Davutoglu in Mašal sta se srečala v ponedeljek, ko je bil turški zunanji minister na enodnevnem obisku v sirski prestolnici Damask.

Vse slabši odnosi med Ankaro in Te Avivom
Davutoglu in Mašal sta govorila o prizadevanjih za zmanjšanje prepada med skrajnim Hamasom, ki nadzoruje območje Gaze, in zmernejšim gibanjem Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Srečanje je bilo v času hudih napetosti v odnosih med Turčijo in Izraelom. Turčija je nekoč veljala za glavno zaveznico Izraela med muslimanskimi državami, po napadu izraelskih komandosov na konvoj ladij s pomočjo za Gazo, v katerem je bilo ubitih devet Turkov, pa se je to spremenilo.

Za Turčijo Hamas niso več terorističen
Izrael, ki ima Hamas za teroristično organizacijo, se je v preteklosti jezno odzival na stike med predstavniki turške države in Hamasa. V ogorčenem odzivu Ankare na omenjeni napad 31. maja je turški premier Recep Tayyip Erdogan med drugim zavrnil oznako "terorističen" za Hamas in se postavil v bran "uporniškim borcem, ki se trudijo braniti svojo zemljo".

Erdoganova vlada vztraja, da miru na Bližnjem vzhodu ne bo mogoče doseči, če je Hamas izključen iz mirovnega procesa, hkrati pa je Ankara Hamas že večkrat pozvala, naj se odpove nasilju in se oprime miroljubne politike.