Foto: EPA
Foto: EPA

Operater ukrajinskega plinovodnega omrežja GTSOU je objavil, da se zaradi ruske invazije spoprijemajo z višjo silo na tranzitni točki Sohranivka, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Zaradi tega ne bo mogoče nadaljevati dovoda plina prek te točke na meji z Rusijo in prek kompresorske postaje Novopskov. Omenjena infrastruktura leži v pokrajini Lugansk na vzhodu Ukrajine. Območje je pod nadzorom ruske vojske, še piše v izjavi.

Pretok plina v Evropo prek Ukrajine bi se lahko zmanjšal za tretjino, če Rusija ne preklopi na drugo pot, je medtem opozoril vodja ukrajinske državne energetske družbe Naftogaz Jurij Vitrenko.

Ruske sile preusmerjajo plin v Doneck in Lugansk?

Sorodna novica Rusija naj bi v sredo prekinila dobavo plina Poljski in Bolgariji

Uradna izjava ne omenja podrobnosti glede višje sile. Generalni direktor GTSOU-ja Sergij Makogon je medtem za Reuters dejal, da so ruske okupacijske sile začele odvzemati plin iz tranzita in ga pošiljati v separatistični pokrajini Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine.

Da bi ustavljeno dobavo preusmerili na druge plinovode, tehnično ni mogoče, je sicer še poročal DPA.

Ruske oblasti so dopoldne sicer sporočile, da je ruska vojska skupaj s proruskimi separatisti dosegla administrativne meje pokrajine Lugansk, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

V Evropo dnevno 33 milijonov kubičnih metrov ruskega plina

Prek omenjene tranzitne točke v Lugansku iz Rusije v Evropo dnevno steče okoli 32,6 milijona kubičnih metrov plina. Gazprom je do zdaj v Evropo pošiljal skupno približno 100 milijonov kubičnih metrov plina dnevno.

Po pogodbah je največja dnevna dobava ruskega plina prek Ukrajine v Evropo 109 milijonov kubičnih metrov. Glavnina ruskega plina v Evropo sicer pride po plinovodu Severni tok 1.

Gazprom ni potrdil "višje sile"

Gazprom "za zdaj nima potrditve obstoja višje sile", je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Sergej Kuprijanov.