Srbija in Rusija ostro nasprotujeta neodvisnosti Kosova. Foto: EPA
Srbija in Rusija ostro nasprotujeta neodvisnosti Kosova. Foto: EPA
Umaknjena resolucija o Kosovu

"Umik predloga resolucije je zmaga pravice nad poskusom, da bi Srbiji vzeli velik del njenega ozemlja," je povedal Koštunica in dodal, da se je Srbija še vedno pripravljena pogajati o prihodnosti Kosova. Srbski predsednik Boris Tadić meni, da so razmere za Srbijo sedaj ugodnejše kot ob začetku pogajanj o statusu Kosova, a je posvaril pred velikim navdušenjem zaradi umika resolucije.

ZDA in evropske države so se, potem ko je Moskva sporočila, da bo nasprotovala najnovejšemu osnutku resolucije, odločile, da bodo vprašanje prihodnjega statusa Kosova predale kontaktni skupini, v kateri so ZDA, Rusija, Francija, Nemčija, Velika Britanija in Italija. Nobena članica kontaktne skupine nima pravice do veta.

Ceku obžaluje umik resolucije
Obžalovanje zaradi umika resolucije so izrazili v Prištini. Kosovski premier Agim Ceku, ki je v petek napovedal enostransko razglasitev neodvisnosti 28. novembra, je poudaril, da bo potrebno pri iskanju rešitve ubrati nov pristop, in podprl načela kontaktne skupine za Kosovo.

Po 120 dneh Kosovo pod upravo EU-ja
Osnutek resolucije je predvideval 120 dodatnih dni za pogajanja med Srbi in kosovskimi Albanci, za tem pa prenos uprave Kosova od ZN-a na Evropsko unijo in ne avtomatično nadzorovano neodvisnost, ki jo predvideva načrt posebnega odposlanca ZN-a Marttija Ahtisaarija. Kljub temu je po mnenju Moskve osnutek predvideval neodvisnost Kosova, čemur Rusija in Srbija nasprotujeta.

Umaknjena resolucija o Kosovu