Ugledna, družbenokritična princesa je bila moteča za konservativno savdsko družino. Foto: AP
Ugledna, družbenokritična princesa je bila moteča za konservativno savdsko družino. Foto: AP

Princeso so prijeli marca 2019, ko bi morala poleteti v Švico na zdravljenje. Zakaj je bila pridržana, ni jasno, ne ona ne njena hčerka Suhoud pa nista bili nikdar ovadeni. Nekateri ugibajo, da bi lahko bilo to povezano z njenim aktivizmom za človekove pravice in ustavne reforme.

Njena družina je Organizaciji Združenih narodov v pisni izjavi leta 2020 sporočila, da je poglaviten razlog za zapor njeno "glasno kritiziranje zlorab", navaja AFP.

Spet drugi podporniki princese navajajo, da so bile posredi njene tesne vezi s prejšnjim prestolonaslednikom Mohamedom bin Najefom, ki je sicer sam bojda v hišnem priporu.

57-letna princesa Basma je aprila lani savdskega kralja Salmana in prestolonaslednika Mohameda bin Salmana zaprosila, naj jo vendarle izpustita, češ da ni zagrešila ničesar in da njeno zdravje trpi. Na kakšno zdravljenje bi morala v Švico leta 2019, ni znano.

Da so princeso izpustili, je na Twitterju sporočila savdska organizacija za človekove pravice ALQST, pri tem pa so še zapisali, da so Basmi v zaporu Al-Ha'ir na obrobju prestolnice "odrekli zdravniško oskrbo, ki jo je potrebovala za potencialno življenjsko ogrožajoče zdravstveno stanje". Ob tem so še poudarili, da je nikdar niso obtožili nobenega zločina.

Basma je najmlajša hčerka kralja Sauda, ki je vladal Savdski Arabiji med letoma 1953 in 1964.