V Združenem kraljestvu so v petek potrdili najvišji dnevni prirast novih primerov okužb od konca marca. Foto: EPA
V Združenem kraljestvu so v petek potrdili najvišji dnevni prirast novih primerov okužb od konca marca. Foto: EPA

Število novih okužb se je povzpelo na najvišjo številko od sredine aprila.

V Angliji je sproščanje ukrepov za zdaj predvideno 21. junija, a bi se glede na trenutne razmere lahko prestavilo za dva tedna. Nekateri predlagajo, da bi nekatere ukrepe ohranili še pozneje, med drugim obvezno vzdrževanje medsebojne razdalje in nošenje zaščitnih mask, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Prizor z Nizozemske. Foto: EPA
Prizor z Nizozemske. Foto: EPA

Po poročanju britanskega časopisa The Telegraph bi z dvotedensko prestavitvijo načrtovanega sproščanja ukrepov lahko dosegli večjo precepljenost ljudi. Tako bi lahko cepili z drugim odmerkom več starejših od 40 let, prihodnji teden bi lahko začeli cepiti tudi starejše od 25 let.

V celotnem Združenem kraljestvu so v petek potrdili najvišji dnevni prirast novih primerov okužb od konca marca. Našteli so jih 6238.

V Walesu je premier Mark Drakeford že potrdil, da razmišljajo o ohranitvi nekaterih omejitev, predvsem razdalje med ljudmi, do konca leta. V ponedeljek naj bi sprostili nekatere omejitve, med drugim naj bi dovolili srečevanja do 30 ljudi na prostem in srečevanja članov treh gospodinjstev na zasebnih naslovih.

Na Škotskem lahko medtem lokali odprejo notranje prostore, spet lahko začnejo delovati počitniške zmogljivosti, kinodvorane, muzeji in galerije. Strožje omejitve pa so za zdaj ohranili v Glasgowu in še nekaterih drugih občinah.

Vstopnice za kulturne prireditve na Nizozemskem so razprodane. Foto: EPA
Vstopnice za kulturne prireditve na Nizozemskem so razprodane. Foto: EPA

Nizozemci navdušeno nazaj v kulturne ustanove in restavracije

Na Nizozemskem so z odprtjem kulturnih ustanov in notranjosti gostinskih lokalov naredili dodatne korake k vračanju v čase pred strogimi omejitvami zaradi covida-19.

Po poročanju medijev je to prebivalstvo sprejelo z navdušenjem, stoli v restavracijah so hitro zasedeni, vstopnice za kulturne prireditve pa razprodane. Hitra zapolnitev razpoložljivih mest je tudi posledica še vedno veljavnih omejitev števila gostov oz. obiskovalcev.

Ponekod so vnovično odprtje pospremili s posebnimi prireditvami, med drugim v muzeju Van Gogha v Amsterdamu. "Kultura je najpomembnejša osnova. Mesto se upira z ustvarjalnostjo, navdihom in povezanostjo," je ob tem dejal pesnik Gershwin Bonevacia.

Nizozemci so z navdušenjem sprejeli tudi sproščanje omejitev na področju rekreativnega športa, odpiralni časi gostinskih vrtov in drugih gostinskih obratov na prostem pa so se podaljšali za dve uri, do 22. ure.

Že pred tem so ukinili nočno omejitev gibanja, odprli fitnese in živalske vrtove ter odpravili prepoved izvajanja prostitucije. Trgovine so lahko znova sprejele kupce.

Kultura je najpomembnejša osnova, je ob sproščanju ukrepov na Nizozemskem dejal pesnik Gershwin Bonevacia. Foto: EPA
Kultura je najpomembnejša osnova, je ob sproščanju ukrepov na Nizozemskem dejal pesnik Gershwin Bonevacia. Foto: EPA

Po Italiji sproščanje omejitev

Medtem bodo zaradi padanja števila okuženih v še več italijanskih deželah sproščali omejitve. Od ponedeljka bodo v t. i. beli coni z najmilejšimi ukrepi še Ligurija, Benečija (Veneto), Umbrija in Abruci, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na belo obarvanih območjih med drugim odpade nočna omejitev gibanja, ki je bila uvedena novembra lani. Od začetka tega tedna so bele že Sardinija, Molize in Furlanija – Julijska krajina, ki meji na Slovenijo, medtem ko je preostali del države še vedno obarvan rumeno.

Italijanska vlada se medtem pripravlja na nadaljnje sproščanje ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, saj naj bi bile od 21. junija belo obarvane vse dežele razen Doline Aoste.

Še vedno pa bo treba nositi zaščitno masko, in sicer tako v notranjosti kot na prostem, in ohranjati predpisano medsebojno razdaljo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zdravstveni strokovnjaki govorijo o nadaljnjem izboljševanju položaja glede števila okužb v Italiji. Sedemdnevna pojavnost je v zadnjem tednu padla s 47 na 32 okužb na 100.000 prebivalcev. Zmanjšuje se tudi obremenitev bolnišnic z bolniki s covidom-19.