V Avstriji so potrdili največje število novih okužb v enem dnevu od začetka aprila. Foto: Reuters
V Avstriji so potrdili največje število novih okužb v enem dnevu od začetka aprila. Foto: Reuters

Glede na podatke avstrijskega notranjega ministrstva so v zadnjih 24 urah potrdili 303 nove okužbe z novim koronavirusom, od tega 131 na Dunaju, 33 pa tudi na avstrijskem Koroškem.

Skupno so do zdaj v Avstriji potrdili 23.179 pozitivnih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2, 728 ljudi je za posledicami okužbe umrlo.

V avstrijskih bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravijo 104 ljudje, 21 jih je na intenzivni negi.

Minister za zdravje Rudolf Anschober je v petek dejal, da je veliko novih okužb posledica večjega števila žarišč, povezanih s potovanji. Številni na novo okuženi so se vrnili iz Hrvaške.

Avstrija je zato v petek pozvala svoje državljane, naj se nujno vrnejo iz Hrvaške. Od ponedeljka pa bodo morali vsi, ki se bodo vračali iz Hrvaške in bodo hoteli vstopiti v Avstrijo, predložiti negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v 48 urah od vrnitve, do izidov pa ostati v karanteni, je pojasnil minister Anschober.

S tem je Avstrija izenačila obravnavo potnikov iz Hrvaške s tistimi iz drugih držav Zahodnega Balkana – Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije.

Brezpilotni letalniki na meji s Slovenijo

Avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer pa je pozval k povečanju števila zdravstvenega osebja na mejah, da bi tako lahko učinkoviteje nadzirali prehode. "Policija trenutno nadzira mnogo bolj kot pa zdravstvene službe," je danes povedal.

Od začetka avgusta je bilo na avstrijskih mejah in obmejnih območjih izvedenih več kot 800.000 policijskih nadzorov, od tega jih bilo okoli 650.000 izvedenih skupaj z zdravstvenimi službami, je v današnjem sporočilu za javnost po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA navedel Nehammer.

"Okoli 150.000 nadzorov je moralo biti izvedenih brez udeležbe zdravstvenih služb," je poudaril. Po njegovih ocenah bi morale zdravstvene oblasti "takoj povečati prisotnost svojega osebja, da bi tako lahko zagotovili učinkovite in skupne nadzore".

Policisti na meji ustavljajo vozila in preverjajo potovalne dokumente, ukrepe zaradi novega koronavirusa, kot je pošiljanje v karanteno, pa odrejajo zdravstveni uslužbenci.

Minister je ob tem napovedal tudi uporabo brezpilotnih letalnikov za nadziranje meje. Konec avgusta naj bi jih začeli poskusno uporabljati na meji z Madžarsko in Slovenijo.