Ulice krajev in mest v osrednji in vzhodni Severni Ameriki so opustele: le redki se podajo na sprehod v ekstremnem mrazu. Foto: Reuters
Ulice krajev in mest v osrednji in vzhodni Severni Ameriki so opustele: le redki se podajo na sprehod v ekstremnem mrazu. Foto: Reuters
Takole se je prebivalec Minneapolisa v opravi Spidermana odpravil na tek. Pri -25 stopinjah Celzija. Foto: EPA
Mraz v ZDA ne pojenja

Zaradi izjemnega mraza še naprej ostajajo zaprte šole in podjetja, samo v ponedeljek je bilo odpovedanih več kot 4.300 poletov, brezdomci pa so v strahu pred mrazom preplavili zavetišča, poroča Reuters. Po podatkih državnega vremenskega centra so bile včeraj v delih Montane, Severne in Južne Dakote, Minnesote, Iowe, Wisconsina, Michigana in Nebraske temperature med -10 in -20 stopinjami Celzija.

Kot so sporočili z državnega vremenskega centra, je bilo v Minnesoti celo hladneje kot na Marsu, kjer je ameriška vesoljska agencija Nasa v preteklih dneh namerila -36 stopinj Celzija.

Guverner Minnesote Mark Dayton je v ponedeljek zaprl okoli 2000 javnih šol, kar se je zgodilo prvič po letu 1997. Večina jih bo ostala zaprta tudi danes.

Najhujši mraz v zadnjih dveh desetletjih se pomika proti vzhodu, v kanadski pokrajini Ontario naj bi se temperature danes spustile pod minus 40 stopinj Celzija. Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo je napovedal, da bodo zaradi v okviru priprav na mraz zaprli dele avtoceste. V številnih mestih, med njimi tudi Chicagu, kjer so včeraj namerili -24 stopinj Celzija, so odprli posebne ogrevalne centre.

Nizke temperature ogrožajo pridelek rastlin in živali v kmetijskem predelu ZDA, izognili pa se jim niso niti na pregovorno toplem jugu. Zaradi vremenskih nevšečnosti je v preteklih dneh umrlo 16 ljudi, med njimi 11 v prometnih nesrečah, poročata BBC in CNN.

Mraz v ZDA ne pojenja