Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ker se Srbija ni pridružila sankcijam proti Rusiji, ruski državljani za vstop v Srbijo ne potrebujejo vizuma, Srbi so jim bistveno bolj naklonjeni kot nekateri drugi narodi. Od začetka ruskih napadov na Ukrajino se je v srbsko glavno mesto preselilo že približno 50.000 Rusov, med posledicami pa je tudi hitro naraščanje cen na trgu nepremičnin.

Na beograjskih ulicah, v restavracijah in nakupovalnih središčih se vse pogosteje sliši ruščina. Ruski državljani vseh generacij še naprej polnijo letala, številni vojni in mobilizaciji nasprotujejo, med njimi pa so tudi številni mladi, ki delajo v IT-sektorju in so sem preselili tudi svoja podjetja.

Ruski državljani so jih v Srbiji letos skupaj odprli že približno 1000. Za svoje življenje tu pa potrebujejo tudi stanovanje, zato so najemnine v Beogradu skokovito zrasle. Cena najema enosobnega stanovanja s površino 50 kvadratnih metrov je bila na začetku leta 300, zdaj je 450 evrov.

"Cene so dvignili predvsem tujci, ki vse pogosteje najemajo stanovanja v Beogradu in Novem Sadu – govorim o ruskih državljanih," je povedal Nikola Čobić iz nepremičninske agencije City ekspert.

Rusi, prihajajo tudi celotne družine, se sicer trenutno najraje odločajo za večja in bolje opremljena stanovanja v najprivlačnejših delih mesta, po možnosti v novogradnji z garažo. Za najemnino jih največ odšteje med 800 in 1000 evri mesečno ali več. Stanovanja najemajo za eno leto, kar omogoča ureditev začasnega bivanja v Srbiji. Vse več pa jih očitno razmišlja, da bodo v Srbiji ostali dlje časa, nepremičnine zdaj tudi množično kupujejo.

"Od vseh prodanih stanovanj, so jih vsaj v naši agenciji okoli tretjino kupili tujci, in to skoraj izključno ruski državljani. Ta trend je zelo opazen," pravi Čobić.

Rusi so se na prvo mesto prebili tudi pri prenočitvah v hotelih: od začetka leta do konca julija so jih ustvarili 224.000, trikrat več kot v enakem obdobju lani.