Darfurci želijo le mir in normalne pogoje za življenje. Foto: Reuters
Darfurci želijo le mir in normalne pogoje za življenje. Foto: Reuters
Darfur z novim kančkom upanja

Po večmesečnem zastoju, ki je le še poslabšal razmere v že tako obubožani pokrajini, so članice VS-ja soglasno sprejele resolucijo 1769, s katero so se dogovorile, da v Darfur pošljejo največjo mirovno operacijo pod skupnim mandatom ZN-a in Afriške unije. Evropska unija bo še preučila možnost, da bi v misijo napotila svoje enote, je dejal visoki predstavnik EU-ja Javier Solana.

V Darfur bo odšlo okoli 20.000 vojakov in 6.000 policistov, njen uvodni mandat pa bo trajal eno leto. Mirovna operacija z imenom Unamid (United Nations African Union Mission in Darfur) naj bi letno stala 2 milijardi dolarjev. Do konca leta naj bi Unamid začel prevzemati nadzor nad pokrajino iz rok mirovne misije AU-ja, ki ima od leta 2004 tam okoli 7.000 pripadnikov.

Od leta 2003, ko so se uporniki uprli vladi v Kartumu, ta pa je nadnje poslala vojsko in proarabske milice, je v Darfurju umrlo najmanj 200.000 ljudi, več kot dva milijona prebivalcev pa je zapustilo svoje domove. Država se pogreza v čedalje hujšo humanitarno krizo, primanjkuje hrane, zdravil in drugih osnovnih potrebščin za življenje.

Ban Ki Mun: Misija je zgodovinska
Prve enote bodo v Darfur predvidoma prišle oktobra. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je misijo označil za zgodovinsko. "Pošiljate jasen in močen znak vaše odločenosti, da izboljšate življenje ljudi na tem območju in končate tragično poglavje v sudanski zgodovini," je dejal v nagovoru Varnostnemu svetu.

Sprejetje resolucije so pozdravile Kitajska, Rusija, ZDA, Francija in Velika Britanija, Francija in Danska sta že ponudili svoj prispevek Unamidu, Norveška in Švedska pa še razmišljata o možnosti napotitve skupne ekipe inženirjev.

Resolucija dovoljuje mirovnim silam uporabo sile za obrambo civilistov in humanitarnih delavcev v primeru napada nanje. Sprejeta resolucija je precej drugačna od prvotnega osnutka, saj je proti njemu ostro nastopila sudanska vlada, zato je nekatere razočarala. Sudanski veleposlanik pri ZN-u Abdelmahmud Abdelhalim Mohamed je dejal, da bo njegova država izpolnila vse obveznosti, ki izhajajo iz resolucije. Resolucija 1769 poziva tudi, da se Kartum in upornišle skupine zavežejo trajnemu miru in se pridružijo mirovnim pogovorom s posredovanjem AU-ja in ZN-a.

V Tanzaniji se bodo še ta teden sešli predstavniki ZN-a in Afriške unije, ki bodo skušali oblikovati pogoje za pogajanja med darfurskimi uporniki in sudanskimi oblastmi.

Darfur z novim kančkom upanja