Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Foto: EPA
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Foto: EPA
Napad na Severnem Irskem

Nesreča se je zgodila okoli 16. ure, bomba pa je bila podtaknjena pod policistov avtomobil, parkiran pred njegovim domom na obrobju Omagha. Sosedi so prihiteli policistu na pomoč, z gasilnimi aparati so pogasili ogenj, a je bilo prepozno, saj je 25-letni policist umrl na kraju nesreče.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, napad pa so obsodili številni politiki in voditelji severnoirskih političnih strank. Severnoirski premier Peter Robinson je povedal, da je zgrožen nad incidentom. "Bil je mlad moški, ki je pogumno vstopal v policijske vrste in žrtvoval svoje življenje za domovino. Ne bomo pustili, da nas povlečejo nazaj v zgodovino," je povedal Robinson.

IRA večkrat napadla policiste
Policist je drugi pripadnik skupne severnoirske policije, ki je leta 2001 nasledila britansko kraljevo policijo, ki je bil ubit v tovrstnem napadu. Od leta 2007 dalje so pripadniki Irske republikanske armade večkrat nastavili bombe pod osebne avtomobile pripadnikov policije, a večjih tragedij niso povzročili.

Omagh je bil leta 1998 prizorišče najbolj krvavega napada v treh desetletjih trajajočem nasilju med severnoirskimi protestanti in katoličani. Za napadom, v katerem je bilo ubitih 29 ljudi, več kot 300 pa ranjenih, je stala odpadniška skupina Irske republikanske armade, imenovana Prava Ira.

Napad na Severnem Irskem