V Združenem kraljestvu so do zdaj potrdili že več kot milijon okuženih. Foto: EPA
V Združenem kraljestvu so do zdaj potrdili že več kot milijon okuženih. Foto: EPA

V Angliji bodo v štiritedenskem obdobju ustavitve javnega življenja zaprli vse nenujne trgovine. Za razliko od pomladi pa bodo šole in univerze ostale odprte. Po 2. decembru se bodo začeli ukrepi postopoma rahljati.

"Letošnji božič bo drugačen, morda tudi zelo drugačen, a iskreno upam in si želim, da bomo s strogimi ukrepi družinam po celotni državi omogočili, da bodo lahko skupaj," je po poročanju BBC-ja dejal britanski premier Boris Johnson. Ob tem je obžaloval, da bodo imeli omejitveni ukrepi posledice za določena podjetja, zato jim bo država pomagala tako, da bo še ves november plačevala 80 odstotkov nadomestil za plače zaposlenih.

Britanski premier Boris Johnson je pozval ljudi, naj se čim več zadržujejo doma, če je to le mogoče. Foto: Reuters
Britanski premier Boris Johnson je pozval ljudi, naj se čim več zadržujejo doma, če je to le mogoče. Foto: Reuters

"Odgovorni premier ne more ignorirati številk o smrti zaradi covida-19, ki bi jih bilo lahko v enem dnevu več tisoč, in še višje število mrtvih, kot je bilo aprila," je dejal. Zato je državljane pozval, naj bodo doma, če bo to le mogoče. Na prostem je dovoljena rekreacija, a le za posameznike ali družine. Prepovedano je vsakršno druženje na javnih ali v zaprtih prostorih. Odprte bodo le trgovine z najnujnejšimi dobrinami. Odprta bodo tudi gradbišča. Otroci lahko obiskujejo svoje starše, če so ti ločeni.

V Združenem kraljestvu so po uradnih podatkih do zdaj potrdili več kot milijon okužb z novim koronavirusom, samo v zadnjem dnevu skoraj 22.000 novih okužb. Skupno število vseh okuženih na Otoku je 1.011.660, do zdaj je umrlo 46.555 obolelih.

  • Policijska ura v Avstriji med 20. in 6. uro
Avstrija uvaja policijsko uro

Ukrepe zaostrujejo tudi v Avstriji, kjer bo od torka veljala policijska ura. Tako kot v Nemčiji bodo zaprte kulturne ustanove in lokali, je poročal spletni portal avstrijskega časnika Kronen Zeitung, ki je pridobil osnutek predloga vlade.

Glede na vladni osnutek bo prepovedano gibanje na prostem od 20. do 6. ure, bo pa ena od izjem predvidoma tudi rekreacija na prostem. Ukrepi bodo omejili tudi zasebna druženja, saj bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Zaprti bodo fitnes centri. Odprti pa ostajajo frizerji in kozmetični saloni – ob upoštevanju poostrenih higienskih ukrepov, kot sta denimo uporaba zaščitnih mask in omejeno število ljudi v salonu.

Ukrepi v veljavi do konca novembra

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo. Vlada spodbuja delo od doma.

Za štiri tedne bodo zaprti tudi muzeji, gledališča in kinematografi, pa lokali in hoteli. Podobno se bo zgodilo na področju gastronomije in hotelirstva. Omogočen bo sicer osebni prevzem ali dostava. Da udarec za ta sektor ne bo prehud, vlada predvideva pomoč v višini 80 odstotkov prihodka, ki so ga imeli lani novembra. Ukrepi bodo predvidoma veljali do konca novembra.

V zadnjem dnevu so v Avstriji potrdili 5349 okužb, umrlo je 27 ljudi. Trenutno je 36.590 aktivno okuženih, od začetka epidemije so potrdili več kot 104.000 okužb, s covidom-19 je umrlo 1109 ljudi.

  • Rekordno število testov v Italiji

Italija je v zadnjem dnevu opravila kar 215.886 testov na novi koronavirus, med katerimi je bilo 31.758 pozitivnih, umrlo pa je 297 okuženih (skupno že 38.618 bolnikov). Aktivnih okužb v državi je več kot 350.000, zaradi česar bodo v državi naslednji teden še okrepili ukrepe. Po napovedih naj bi odredili zaprtje nekaterih žarišč, med drugim Milano.

  • Nemčija in Srbija z rekordnimi okužbami

Prvič od izbruha novega koronavirusa spomladi letos, so v Nemčiji potrdili več kot 19.000 okužb v enem dnevu, in sicer 19.059, v Srbiji pa 1817, pri čemer so po podatkih srbskega ministrstva za zdravje opravili 9531 testov.

Medtem ko je v 7-milijonski Srbiji skupno okuženih nekaj manj kot 50.000 ljudi, jih je v Nemčiji, ki ima 11-krat več prebivalcev, okuženih 518.753. Nemška kanclerka Angela Merkel je bila sicer še konec septembra prepričana, da bo Nemčija več kot 19.000 okužb dnevno potrjevala šele okoli božiča. V državi bodo zato v ponedeljek začeli veljati zaostreni ukrepi, zaprti bodo bari, restavracije, fitnesi in kulturne ustanove. Vrtci in šole bodo ostali odprti.

  • V hrvaških bolnišnicah več kot tisoč bolnikov
Na Hrvaškem je 15.952 aktivno okuženih. : EPA
Na Hrvaškem je 15.952 aktivno okuženih. : EPA

Na sosednjem Hrvaškem pa je v zadnjem dnevu umrlo 15 ljudi, 2769 je potrjenih okužb, aktivnih okužb je 15.952. V bolnišnicah se zdravi 1049 bolnikov s covidom-19, 82 jih je priklopljenih na respiratorje. Največ okuženih je bilo v županiji Mesto Zagreb, in sicer 840, v Splitsko-dalmatinski 275, v Osiješko-baranjski 208, v Istrski županiji pa 36 okuženih.

  • Rekordno število novih okužb v BiH-u

Epidemije ne morejo nadzorovati niti v Bosni in Hercegovini, kjer je potrjenih že 1912 novih okužb, največ do zdaj. Opravili so 3891 testov.

Sorodna novica Na Balkanu znova visoke številke okužb, v Črni gori žalujejo za metropolitom

Največ okuženih (1079 pri 2217 opravljenih testih) je v Federaciji BiH-a, kjer je v zadnjih 24 urah umrlo 15 bolnikov, skupno že 792.

V Republiki srbski je bilo novookuženih 84 ljudi, opravili so 1674 testov. Dva obolela sta umrla.

  • V zadnjem dnevu na Madžarskem 51 mrtvih

Vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana do zdaj še ni uvedla omejitev glede množičnega zbiranja, prav tako so odprte trgovine in šole, pa čeprav je v državi potrjenih največ okužb do zdaj (3908). Orban je v petek državljane pozval k spoštovanju pravil o nošenju zaščitnih mask, ni pa omenil možnosti novih omejevalnih ukrepov – in to kljub temu, da je v zadnjem dnevu umrlo 51 bolnikov s covidom-19, skupno do zdaj 1750. V bolnišnicah je več kot 4000 obolelih.

  • Belgija ima največ okuženih v EU-ju
V Belgiji šolske počitnice podaljšali do 15. novembra

Belgija ima največje število okužb na 100.000 prebivalcev v Evropski uniji in že zdaj ima v bolnišnicah toliko bolnikov, kot jih je bilo na vrhuncu prvega vala v aprilu. Bolnišnično oskrbo potrebuje več kot 6000 bolnikov s covidom-19, od tega jih je več kot 1000 na intenzivni negi.

Belgijske oblasti so v torek potrdile 21.448 okužb, s ponedeljkom pa začenjajo veljati novi zaostritveni ukrepi: zaprle se bodo trgovine z nenujnim blagom, frizerji ter kozmetični in masažni saloni. Še naprej ostajajo zaprti bari in restavracije ter kulturna in športna prizorišča. Gospodinjstva bodo na teden lahko na obisk sprejela samo enega človeka, ki ne živi z njimi.
Zbiranje na javnih krajih bo po novem omejeno na največ štiri osebe, pogreba pa se bo lahko udeležilo največ 15 ljudi. Ukrepi bodo predvidoma veljali do 13. decembra.

  • Francija: na intenzivni negi več kot 2500 okuženih

V Franciji od petka veljajo omejitveni ukrepi, saj se pristojne oblasti bojijo, da jim ne bo uspelo ustaviti širjenja. V zadnjem dnevu so potrdili 224 umrlih za koronavirusno boleznijo 19, s čimer se je število vseh umrlih zvišalo na 36.788, število vseh okuženih pa je 35.641. Na intenzivni negi je več kot 2500 okuženih.

  • Omejitve tudi na Portugalskem

Portugalska vlada je oznanila, da bo od srede naprej v večjem delu države znova uvedla omejitvene ukrepe. Ljudje bodo lahko domove zapustili le zaradi službe, šole ali odhoda v trgovino. Podjetja so pozvali, naj zaposlenim omogočijo delo od doma. Premier Antonio Costa je pojasnil, da bodo ukrepi zajeli približno 70 odstotkov prebivalstva, med drugim tudi največji mesti Lizbono in Porto.

  • Delna ustavitev življenja v Grčiji

Grški premier Kiriakos Micotakis je razglasil delno ustavitev javnega življenja in gospodarstva. "Popolno zaprtje bi škodovalo gospodarstvu in družbi," je še dodal Micotakis. Ukrepi bodo predvidoma veljali mesec dni

Po državi, kjer so potrdili več kot 37.000 okužb, bo veljala tudi policijska ura od polnoči do 5. ure, maske pa bodo obvezne v notranjih prostorih.

Več okužb v Nemčiji, Grčija v delno ustavitev javnega življenja
  • V Rusiji cepili starejše prostovoljce

V okviru kliničnega testiranja cepiva proti covidu-19 Sputnik V so v Rusiji prvič cepili tudi starejše prostovoljce. V testiranje cepiva pri starejših nameravajo vključiti 110 ljudi, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Testiranje cepiva pri starejših se je začelo na začetku prejšnjega tedna, ko so jih zdravstveno pregledali in sprejeli v bolnišnico, kjer so v sredo prejeli prvi odmerek cepiva. Skupno bodo v ta del testiranja vključili 110 ljudi, starejših od 60 let. V prvi skupini je bilo 28 ljudi, ki so imeli tudi kronična obolenja, običajna za takšno starost, med njimi sladkorno bolezen in visok pritisk. Najstarejši človek v tej skupini ima 82 let.

Stranskih učinkov cepljenja (še) ni

Za zdaj še niso opazili negativnih posledic cepljenja. Skupina prostovoljcev, mlajših od 60 let, se je v prvih dneh po prejemu cepiva sicer pritoževala zaradi povišane telesne temperature in občutka nelagodja. Tega pri starejših še niso zaznali.

Klinično testiranje Sputnika V se je v Rusiji začelo na začetku septembra, v njem pa sodeluje 40.000 prostovoljcev. Doslej je samo v Moskvi prvo dozo tega dvokomponentnega prototipa cepiva prejelo več kot 19.000 ljudi, okoli 6500 pa tudi drugo. Rusi načrtujejo, da bodo Sputnik V naročile tudi druge države. Prejeli naj bi naročila iz okoli 20 držav. Rusi sicer razvijajo še dve cepivi.

Sorodna novica Slovaška kljub kritikam začela vsedržavno testiranje
  • Na Češkem se razmere stabilizirajo

Češki minister za zdravje Jan Blatny je potrdil, da se prvi trendi širjenja okužb v državi umirjajo. Češka je bila namreč v drugem valu pandemije ena najhuje prizadetih držav v EU-ju. V zadnjem dnevu so potrdili 13.605 novih okužb, je pa danes skupno umrlo več kot 3000 obolelih s koronavirusno boleznijo 19. Oblasti so sprejele stroge omejitvene ukrepe in uvedle policijsko uro.

Na Poljskem pa so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 22.000 novih okužb, 280 obolelih je umrlo. Vlada je danes napovedala še, da bo v vsakem vojvodstvu vzpostavila po najmanj eno začasno bolnišnico, v kateri bodo oskrbovali bolnike s covidom-19. Te bodo med drugim uredili v športnih in kongresnih dvoranah.

  • Protikoronski protesti v Rimu, Firencah in v Barceloni

V Italiji narašča nezadovoljstvo zaradi zadnjih strožjih omejitev za zamejitev širjenja novega koronavirusa, protestniki protestirajo tako proti zaprtju lokalov po 18. uri kot tudi proti zaprtju gledališč, kinematografov in športnih dvoran.

Na osrednjem trgu Campo dei Fiori v Rimu se je danes zbralo več sto protestnikov, nekateri med njimi so napadli policijo.

Po navedbah pristojnih italijanskih oblasti pa naj bi bili v Firencah aretirani pripadniki anarhističnih skupin. Med protesti v petek je namreč več deset protestnikov prevračalo smetnjake ter policiste obmetavalo s petardami in molotovkami. Policija je odgovorila s solzivcem in aretirala najmanj 12 ljudi. Prodajalci v Firencah pa so v strahu pred nasilneži zaprli svoje trgovine.

Približno 1500 ljudi pa se je zbralo v Barceloni v Španiji, med njimi številni, ki so jih ukrepi, denimo zaprtje restavracij in fitnesov, neposredno prizadeli. Protest je potekal mirno, dokler ni nekaj protestnikov v policiste začelo metati železnih ograj. Policija pa je odgovorila z gumijevkami, izbruhnili so spopadi. Katalonske oblasti so v petek dodatno zaostrile ukrepe za zajezitev virusa. Ob koncih tedna bo po novem veljala delna karantena, saj ljudje od petka do ponedeljka zjutraj ne smejo zapustiti mesta, v katerem živijo. Dom lahko zapustijo, a jim regionalna vlada to odsvetuje.