Kerimov je eden najbogatejših Rusov. Foto: Reuters
Kerimov je eden najbogatejših Rusov. Foto: Reuters

Francoske oblasti so Kerimova prijele na letališču v Nici ob vstopu v državo zaradi suma pranja denarja in utaje davkov pri nakupu nepremičnin. Po poročanju francoskih medijev naj bi šlo za več deset milijonov evrov, ki naj bi jih utajil pri nakupu vrste nepremičnin na francoski rivieri prek posrednikov.

Čez nekaj ur so ga spustili na prostost, a pod strogimi pogoji - francoskim oblastem je moral izročiti svoj potni list in plačati pet milijonov evrov varščine.

Moskva na pogovor poklicala francoskega odpravnika poslov
Aretacija Kerimova, ki je poslanec v zgornjem domu ruskega parlamenta svetu federacije, je sprožila oster odziv Moskve. Rusko zunanje ministrstvo je v sredo na pogovore poklicalo odpravnika poslov na francoskem veleposlaništvu v Moskvi in mu predalo protestno noto. Duma pa je sprejela resolucijo, s katero aretacijo označuje za kršitev dunajske konvencije o diplomatskih odnosih iz leta 1961.

Kot je poudaril predsednik zunanjepolitičnega odbora ruske dume Leonid Slucki, je Rusija "francoske oblasti obvestila, da ima Kerimov diplomatski potni list in poslansko imuniteto". "Ker ima status poslanca in je ruski državljan, bomo naredili vse, da zaščitimo njegove zakonite interese," je dejal predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Predstavnica na francoskem zunanjem ministrstvu pa je sporočila, da ima Kerimov imuniteto le za dejanja v okviru svoje funkcije. "Sodnik, ki se ukvarja s primerom, mora ugotoviti, ali so dejanja, zaradi katerih poteka preiskava, povezana z njegovim položajem," je pojasnila.

Velikan poslov z zlatom
Politik je obogatel v 90. letih prejšnjega stoletja po razpadu Sovjetske zveze, saj njegova družina nadzira največje rusko podjetje z zlatom Polyus. Velja za enega najbogatejših ljudi v Rusiji, po ocenah revije Forbes je njegovo premoženje vredno več kot šest milijard dolarjev. Do lani je bil tudi lastnik nogometnega kluba Anži Mahačkala, ki je zaslovel po nakupu kamerunskega napadalca Samuela Eto'oja.