Krhko premirje v Gazi je ogrozil izbruh novih spopadov med pripadniki Hamasa in Fataha. Foto: EPA
Krhko premirje v Gazi je ogrozil izbruh novih spopadov med pripadniki Hamasa in Fataha. Foto: EPA
Srečanje Abasa in Olmerta

Al Kafna je prva žrtev spopadov med nasprotujočima si palestinskima gibanja po premirju, ki sta ga sklenili pred dobrim mesecem v Savdski Arabiji.

Hamas je sporočil, da je bil Al Kafna ubit v mestu Bejt Hanun, potem ko so pripadniki Fataha napadli njegov avto, predstavnik Fataha pa je povedal, da so prve strele sprožili Hamasovi pripadniki. Po streljanju je izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih sedem Palestincev, vendar se je po pozivih voditeljev obeh gibanj umirilo.

Do streljanja je prišlo le nekaj ur zatem, ko je premier Ismail Hanija sporočil, da bo v prihodnjih dneh znana sestava nove vlade.

Abas na srečanje z Olmertom
Palestinski predsednik Mahmud Abas naj bi se danes drugič v manj kot mesecu sešel z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom v Jeruzalemu, kjer naj bi se pogovarjala o mirovnem procesu, vendar pa naj pogajanja po pričakovanjih ne bi prinesla veliko napredka.

Izraelska stran je zavrnila možnost pogovorov o tem, da bi lani novembra sklenjeno premirje na območju Gaze razširili na Zahodni breg, in srečanje označila le kot priložnost, da "kanal za dialog ostane odprt".

Srečanje Abasa in Olmerta