Foto:
Foto:
Samomorilka Rim Raiši, mati dveh otrok, v videu pred razstrelitvijo.
Na mejni točki med Gazo in Izraelom se je v sredo razsrelila samomorilka, zaradi česar je Izrael zelo poostril blokado tega območja.

Zaslišanje bo 23. februarja na mednarodnem sodišču v nizozemskem Haagu kot odgovor na prošnjo Generalne skupščine Združenih narodov, da naj se to odloči glede rušenja izraelskega varnostnega zidu.

Izrael na Zahodnem bregu gradi 700 kilometrov dolg varnostni zid, ki naj bi preprečil samomorilske napade Palestincev. Kritiki trdijo, da to ni res in da je zid namenjen začrtanju mej med državama.

Poostrena zapora Gaze zaradi samomorilskega napada
Izraelska vojska je zaostrila zaporo Gaze po sredinem atentatu, ko je samomorilska napadalka razstrelila sebe in štiri Izraelce. Trije so bili vojaki.

Izraelski vojaški tiskovni predstavnik je potrdil splošno zaporo. To pomeni, da delavci ne bodo mogli na delo in trgovci ne bodo mogli prepeljati svojega blaga v državo. Zaradi napada so se zmanjšale možnosti za oživitev mirovnega načrta, ki so ga pripravile ZDA.

Olmert grozi z vojaškimi akcijami
Pomočnik izraelskega premierja Ariela Šarona, Ehud Olmert, je namignil, da Palestince čakajo vojaške akcije, s katerimi bi skušali odvrniti skrajne skupine pred izvajanjem samomorilskih napadov, ki so v triletni intifadi postali že skoraj vsakodnevna praksa. Gazo so zgodaj zjutraj preletavala vojaška letala in domačini se bojijo, da so preverjala teren pred napadi na lokalne vodje islamskih skrajnih skupin.

Koliko časa bo zapora veljala, se še ne ve, uradniki pa so kmalu po samomorilskem napadu v sredo dejali, da bo mejno območje zaprto vsaj nekaj dni.

Večini Palestincem izraelske obmejne oblasti ne dovolijo vstopiti v Izrael, zdaj pa bodo zunaj ostali še tisti, ki imajo dovoljenje.