Češki turisti, ki so v večjem številu prišli na hrvaško morje na začetku julija. Foto: EPA
Češki turisti, ki so v večjem številu prišli na hrvaško morje na začetku julija. Foto: EPA

Epidemiološka slika na Hrvaškem ni katastrofalna, je še ocenila in opozorila, da je Hrvaška med državami, ki najmanj upoštevajo navodilo nošenja zaščitnih mask.

Na Hrvaškem je trenutno 934 aktivno okuženih z novim koronavirusom. Od 91 na novo okuženih jih je 17 v Dalmaciji in 9 v Istri, od tega je sedem prinesenih iz Srbije, Albanije in Zagreba. Največ novookuženih je sicer v brodsko-posavski županiji (12). Med 17 na novo okuženimi v Dalmaciji jih je po sedem v splitsko-dalmatinski in šibensko-kninski županiji ter trije iz Zadra.

En okuženi je v zadnjih 24 urah umrl, sicer pa je na Hrvaškem zaradi bolezni covid-19 do zdaj umrlo 114 ljudi, skupno število vseh okuženih pa je 3325. Najhuje je v prestolnici Zagreb (829 okuženih, 13 novookoženih in 19 umrlih), sledita splitsko-dalmatinska in osjećko-baranjska županija.

Epidemija pod nadzorom

Pomočnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Marija Bubaš je v pogovoru za regionalno televizijo N1 povedala, da imajo glede na število bolnikov s covidom-19 razmere sicer pod nadzorom, da pa bi zaradi hitrega zvišanja okužb država morala sprejeti strožje ukrepe.

Na vprašanje o omejevanju števila gostov na različnih srečanjih ni želela odgovoriti, rekoč, "če se do zdaj nismo držali priporočil, je težko, da bi sprejeli dodatne ukrepe".

Sorodna novica Na Hrvaškem zadnji dan 53 okužb, v Severni Makedoniji 163

Obvezno popisovanje udeležencev dogodkov

Pojasnila je, da pristojni obravnavajo možnost, da bi odredili obvezno popisovanje udeležencev in organizatorja druženja, ki bi moral vnaprej navezati stik z vsemi udeleženci ter jih opozoriti, naj raje ostanejo doma, če imajo kakršne koli simptome okužbe z novim koronavirusom, in naj si na dan dogodka izmerijo telesno temperaturo.

Ob tem je dodala, da bo nacionalni štab civilne zaščite odločil, ali bo obvezna uporaba zaščitnih mask za vse, saj raziskave kažejo, da se tudi z uporabo zaščitnih mask iz blaga širitev okužb omeji tudi do 30 odstotkov. Dejala je, da ne nasprotuje temu, da bi jeseni, ko pričakujejo slabšo epidemiološko sliko, maske postale obvezne ne samo v zaprtih javnih prostorih, temveč tudi na prostem.

Ponovila je, da so največja težava oboleli z asimptomatsko okužbo, saj ne vedo, da so okuženi, zaradi česar je še toliko pomembnejše spoštovanje priporočene razdalje in uporabe zaščitnih mask, poroča N1.

V BiH-u 215 novih okužb, umrlo je pet ljudi

V Bosni in Hercegovini so medtem potrdili 215 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je v zadnjih 24 urah umrlo pet ljudi.

V zadnjem dnevu so testirali 1860 ljudi, okužbo pa so potrdili pri 110 ljudeh na območju Federacije BiH-a in pri 105 v Republiki Srbski, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Največ na novo okuženih je v Sarajevu, kjer so od srede potrdili 30 novih primerov, 18 so jih potrdili v Banjaluki, 14 pa v Zvorniku na vzhodu Bosne.

Doslej so v BiH-u potrdili več kot 3000 okužb z novim koronavirusom, zaradi katerega je umrlo 214 ljudi. Direktor inštituta za javno zdravje Republike Srbske Branislav Zeljković je potrdil, da so v tej entiteti BiH-a zaskrbljeni zaradi naraščanja števila okuženih, saj je njihovo število zdaj višje kot število tistih, ki so ozdraveli. "Če se bo rast števila okuženih nadaljevala, lahko pričakujemo zahtevne epidemiološke razmere, kar bo še dodatno obremenilo zdravstveni sistem," je opozoril.

Na Kosovu več kot pol testiranih okuženih

Na Kosovu so po podatkih tamkajšnjega Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sredo testirali 413 ljudi, 214 je bilo pozitivnih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Tudi na Kosovu je največ okuženih v glavnem mestu. V Prištini so tako potrdili 68 okužb, sledijo Uroševac s 55, Južna Mitrovica s 35 in Kosovo Polje s 13 novimi okužbami. Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje se je pozdravilo še 60 bolnikov, skupaj doslej 2063.

Aktivnih primerov okužb je na Kosovu trenutno 1951, skupaj pa se je doslej z novim koronavirusom okužilo 4100 ljudi. Od začetka epidemije so na Kosovu potrdili 86 smrti zaradi covida-19.

Na Hrvaškem potrdili 91 novih okužb