Zavrnitev snubca pred televizijskim občinstvom je 30-letno Rusinjo stala življenja. Foto: EPA
Zavrnitev snubca pred televizijskim občinstvom je 30-letno Rusinjo stala življenja. Foto: EPA
Posnetek snubitve
Zavrnitev pred televizijskim občinstvom je še posebej ponižujoča, kar naj bi sprožilo bes Navarra.

30-letna Rusinja Svetlana se je pojavila v pogovorni oddaji Patricijin dnevnik, kjer svoje spore rešujejo nekdanji ljubimci. Ker je med oddajo zavrnila snubitev svojega nekdanjega fanta Ricarda Navarra, ki je bil pred tem že obsojen na 11 mesecev zapora zaradi zlorabe Svetlane, naj bi jo ta pet dni kasneje zabodel v vrat, Svetlana pa je dva dni kasneje, 19. novembra, v bolnišnici umrla.

"Ne" zapečatil Svetlanino usodo
Pred tremi tedni so Navarru prepovedali, da se Svetlani približa na več kot 450 metrov, a Svetlana tega producentom oddaje ni povedala, ker ni pričakovala, da bo tam tudi njen nekdanji partner. Navarro je med oddajo padel na kolena in zasnubil Svetlano, ki se na snubitev ni odzvala, dokler jo k temu ni spodbudila voditeljica oddaje Patricia Gaztanaga. Svetlana je nato izrekla usodni "ne".

"Ljudje, ki delajo televizijske oddaje, bi se morali naučiti, da naj ne manipulirajo s čustvmi ljudi, da bi povečali gledanost", je povedal predsednik Zveze televizijskih gledalcev v Katalonji. Ženske zveze so oddajo obtožile, da s prevaro zvabi ženske v studio. kjer jih soočijo z moškimi, ki so jih zlorabljali. Gaztanaga je izrazila svojo žalost zaradi umora in dodala, da tega niso mogli predvideti.

V Španiji so v zadnjih desetih letih umrle še tri ženske, potem ko so na televiziji svoje partnerje obtožile, da jih zlorabljajo. Letos je v Španiji zaradi domačega nasilja skupaj s Svetlano umrlo 69 žensk. Sodnik v mestu Alicante Navarra ni obtožil, ampak je ukazal, da more ostati v priporu, dokler se preiskava o umoru nadaljuje.

Podoben primer v ZDA
Leta 1995 se je podoben umor zgodil v ZDA, ko je neki moški ubil svojega prijatelja, potem ko je ta v oddaji Jenny Jones razkril, da do njega goji romantična čustva. Družina žrtve je tožila producente oddaje, ki so morali plačati 25 milijonov dolarjev odškodnine. Prizivno sodišče je sodbo kasneje razveljavilo, češ da producenti niso odgovorni za to, kaj se gostom oddaje zgodi po tem, ko se pojavijo v njej.

T. V.