Zbrane na Rabanijevem pogrebu je nagovoril predsednik Karzaj. Foto: EPA
Zbrane na Rabanijevem pogrebu je nagovoril predsednik Karzaj. Foto: EPA
Kabul
Od Rabanija so se poslovili z najvišjimi državniškimi častmi. Foto: EPA

Rabanijevo truplo je najprej v krsti, oviti z afganistansko zastavo in pokriti z rožami, ležalo v predsedniški palači, kjer je nekdanjemu voditelju države čast še zadnjič izkazalo več sto afganistanskih dostojanstvenikov in tujih veleposlanikov. "Danes smo priča enemu najbolj žalostnih dogodkov v tem pomembnem političnem obdobju in zgodovini sveta," je povedal Rabanijev sin Salahudin.

Zbrane je nagovoril afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je zaradi umora skrajšal svoj obisk v New Yorku. Zatrdil je, da Rabanijev umor ne bo ustavil prizadevanj za dosego miru s talibani v državi. "Nadaljevali bomo prizadevanja za dosego miru, ki je bil želja mučenika Rabanija, istočasno pa menimo, da je naša dolžnost, da se odločno borimo s sovražniki miru," je povedal in dodal, da so Rabanijevi morilci uporabili zvijače ter zlorabili afganistanske in islamske običaje.

Pokopali so ga na hribu nad Kabulom
Rabanija so nato pokopali na vrhu hriba nad Kabulom, kjer se je pogrebnim slovesnostim pridružilo več sto Afganistancev, ki so nosili slike umorjenega državnika. Ob tem so izbruhnili tudi neredi, saj so nekateri Rabanijevi privrženci metali kamenje na vozila vladnih predstavnikov in vzklikali "smrt Ameriki, smrt Pakistanu, smrt Karzaju". Množico je s streljanjem v zrak razgnala policija.

Pogreb so spremljali močno poostreni varnostni ukrepi. Policija je na ulice poslala več tisoč dodatnih mož, v pripravljenosti sta bili tudi vojska in obveščevalna služba, velik del središča Kabula pa je bil zaradi strahu pred novimi napadi zaprt.

Rabanija ubili v torek med pogajanji
Rabani, ki je bil predsednik Afganistana med letoma 1992 in 1996, je vodil mirovna prizadevanja v Afganistanu, ubili pa so ga v torek na njegovem domu med pogajanji z moškima, ki naj bi zastopala talibane. Napadalec je imel bombo skrito v turbanu, na pogovor z Rabanijem pa naj bi čakal več dni. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, pojavljajo pa se ugibanja, da za umorom stojijo talibani.

71-letni Rabani je bil vodja lani ustanovljenega visokega sveta za mir pri predsedniku Hamidu Karzaju, njegova naloga pa so bila pogajanja s talibani, ki pa do zdaj niso bila uspešna.

Eden najodmevnejših umorov v Afganistanu
Atentat na Rabanija je eden najodmevnejših političnih umorov v Afganistanu od začetka ameriške invazije leta 2001. Pred dvema mesecema je bil v atentatu ubit tudi brat predsednika Karzaja Ahmed Vali Karzaj. Zaradi njegove smrti se v Afganistanu bojijo novega izbruha nasilja.