Ženske v nekaterih južnih azijskih državah so še vedno močno zavezane tradicionalnim predstavam. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ženske v nekaterih južnih azijskih državah so še vedno močno zavezane tradicionalnim predstavam. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Zakon, ki vključuje obsežne reforme za nadzor nad vedenjem prebivalstva v javnih prostorih, bi prepovedal ženskam oblačila, ki so "prekratka ali preveč razkrivajoča", moški pa se v javnosti ne bi smeli sprehajati zgoraj brez.

Predlog je sprožil veliko ogorčenja tudi med Kambodžankami, ki so v odgovor začele na družbenih omrežjih objavljati svoje slike v kopalkah, peticija proti predlogom pa je zbrala več kot 15.000 podpisov, poroča Guardian.

Foto: AP
Foto: AP

Odnose do žensk v Kambodži še vedno definira zapuščina "Chbab Sreya", tradicionalnega kodeksa vedenja, ki ženskam narekuje podložnost in potrpežljivost. Vlada je v zadnjih letih precej represivna do žensk v preveč razkrivajočih oblačilih, prepovedala je tudi nastope pevcev in igralcev, ki naj bi bili po njenem mnenju oblečeni neprimerno.

Aprila so neko žensko obsodili na šest mesecev zapora na podlagi obtožb pornografije in nespodobnega razgaljanja, ker da je nosila izzivalna oblačila med prodajo oblačil na aplikaciji Facebook Live.

Skrbi, da zakon omejuje svobodo

Aktivisti se bojijo, da bi predlagani zakon, katerega formulacija je zelo nejasna, lahko v primerih spolnega nasilja spodbudil prelaganje krivde na žrtve. Skrbi jih tudi, da bi lahko nesorazmerno prizadel dekleta in tiste, ki delajo v zabavni industriji.

Hong Reaksmey, direktor organizacije ActionAid Cambodia, pravi, da bi zakon dal oblastem več pooblastil in prostih interpretacij. Del, ki se nanaša na oblačila, je pritegnil največ pozornosti javnosti, a aktiviste skrbijo širše posledice zakona, ki bi lahko resno omejil svobodo državljanov v javnih prostorih.

Osnutek navaja, da je njegov namen "zagotoviti javni red z ohranjanjem reda, estetskih vrednot, sanitarno-higienskih razmer, čistosti okolja, miru, družbene stabilnosti, tradicij in dostojanstva državljanov".

Med dejavnostmi, ki jih zakon prepoveduje, najdemo vse od preglasnega govorjenja do prosjačenja, od sušenja perila na vidnih mestih do spanja na prostem.