V spopadih s skrajneži je bilo ubitih tudi 13 libanonskih vojakov. Foto: EPA
V spopadih s skrajneži je bilo ubitih tudi 13 libanonskih vojakov. Foto: EPA
Libanonski vojaki na ulicah Tripolija
V današnjih spopadih je bilo ranjenih več kot 27 libanonskih vojakov. Foto: EPA

Vojska, ki se je spopadla z oboroženimi pripadniki skupine Fatah Al Islam, naj bi imela razmere na območju tega mesta zdaj pod nadzorom. Zaradi spopadov je Sirija začasno zaprla tudi dva mejna prehoda na meji z Libanonom.

Spopadi so še pred zoro izbruhnili severno od Tripolija v palestinskem begunskem taborišču Nar Al Bared. Skupno je bilo ubitih devetnajst skrajnežev in trinajst vojakov. Samo v taborišču, v katerem je nameščenih 40.000 Palestincev, so bili ubiti štirje skrajneži. Nato so se spopadi preselili v bližnje, sicer pretežno sunitsko mesto Tripoli.

Tu je bilo ubitih še 15 skrajnežev in 23 vojakov. Zdravniki pa so sporočili, da je bilo v spopadih v begunskem taborišču ubitih tudi šest civilistov, med njimi dva otroka, okoli 60 civilistov pa naj bi bilo ranjenih. Po poročanju libanonskih vojaških virov, naj bi vojska v taborišču poleg vojakov uporabila tudi tanke in minomete.

Vse skupaj se je začelo, potem ko je policija v povezavi z nekim bančnim ropom preiskala apartma gibanja Fatah Al Islam. Gibanje naj bi imelo povezave celo s teroristično mrežo Al Kaido. Vlada pa je tudi sporočila, da naj bi bila islamska skupina povezana s Sirijo.

Islamisti grozijo vojski
Na spopade se je odzvala tudi organizacija Fatah Al Islam, ki je agenciji Reuters poslala sporočilo, v katerem je zapisala, da libanonsko vojsko opozarja pred posledicami, ki bi jih lahko imelo nadaljevanje provokativnih dejanj proti njenim mudžahidom, ki bodo proti libanonski vojski oziroma celotnemu Libanonu odprli ognjena vrata. Verodostojnosti sporočila sicer za zdaj še niso potrdili.