Foto: BoBo
Foto: BoBo

Protestniki so se začeli zbirati na Kongresnem trgu, od tam pa se podali do Trga republike in parlamenta.

Pri tem so vzklikali “Naj živi revolucija v Rožavi”, “Nato financira, Turčija bombardira”, “Žene, življenje in svoboda" in "Recimo ne turškim vpadom". Kot so še poudarili, se je treba upreti "turškemu militarizmu in neo-osmanizmu".

Še pred začetkom so sporočili, da se s shodom upirajo turškemu militarizmu in napadom na kurdsko skupnost, od Slovenije in Evropske unije pa zahtevajo, da obsodita turške napade v Siriji in Iraku. Prav tako so zahtevali, da se Delavsko stranko Kurdistana neha preganjati kot prepovedano organizacijo.

"Revolucija v Rožavi, ki se je v zadnjih letih razširila krepko preko njenih meja, nam kaže pot svobode. Pot demokracije, ženske revolucije in ekologije ter soobstoja etničnih in verskih skupin. Pot prenehanja izkoriščanja človeka po človeku," so zapisali pred protestom.

Ankara obtožuje Kurde napada v Carigradu

Turške oblasti so Delavsko stranko Kurdistana (PKK) in kurdske sile v Siriji YPG obtožile nedavnega terorističnega napada v središču Carigrada, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, 81 pa jih je bilo ranjenih. PKK in YPG sta vpletenost v napad zanikala.

Le nekaj dni kasneje je Turčija izvedla zračne napade na oporišča kurdskih sil na severu Sirije in Iraka, od koder naj bi po navedbah Ankare izvajali teroristične napade na Turčijo.