Ulice okoli parlamenta so zaprli. Foto: EPA
Ulice okoli parlamenta so zaprli. Foto: EPA
Shodov se udeležujejo tudi nasprotniki rasizma. Foto: EPA

Lobi Reclaim Australia (v prostem prevodu Vzemimo si Avstralijo nazaj) v času, ko je priseljensko vprašanje v deželi "tam spodaj" vse bolj pereča tema, po mestih po vsej državi prireja zborovanja, ki pritegnejo po več tisoč podpornikov, vključno s pripadniki nacionalističnega gibanja. Shodov se udeležujejo tudi njihovi nasprotniki, da bi se na njih javno izrekli proti rasizmu, rasistom pa sporočili, da Avstralija ni njihova, da bi si jo lahko kakor koli "jemali nazaj".

V Melbournu je podpornikom gibanja Reclaim Australia uspelo na shodu pred parlamentom zbrati okrog 200-glavo množico, ki se je pozneje okrepila s pripadniki Združene fronte domoljubov, medtem ko se jim je po robu postavilo kar 3.000 demonstrantov iz skupine Ni prostora za rasizem. Zaradi nasilja, ki je izbruhnilo med protestniki, je bilo vpoklicanih kar 400 policistov, ulice okoli parlamenta so bile zaprte, poroča 9news. Policisti so tožili, da težko ločijo, kdo je kdo, aretirali so štiri ljudi, en človek je bil v protestih ranjen.

Aktivisti iz Reclaim Australia, med katerimi je kar nekaj takih, ki poveličujejo skrajno desne ideologije, pozivajo k zaščiti nacionalnih vrednot in osnovnih pravic avstralskih državljanov, kot je denimo svoboda govora. Nasprotujejo tudi islamizaciji države, prizadevajo si, da bi bila angleščina prvi jezik Avstralije, ob tem pa pozivajo k deportaciji "izdajalcev", ki izdajajo avstralske (krščanske) vrednote.

Protirasisti vračajo udarec
"Trditi, da si domoljub, je eno, biti domoljub, pa je nekaj drugega. Mi (muslimani) smo v Avstraliji dvoodstotna manjšina, zato je trditi, da radikalni islam prevzema Avstralijo, popolna laž, ki nima nobene resnične osnove," je za RT povedal Waseem Razvi, predsednik Avstralske akademije za raziskavo islama. "Pravi domoljub se ne bi postavil proti manjšinam, ampak bi stal ob njih, spoštoval ustavo in spoštoval multikulturni duh Avstralije," je dejal in dodal, da so muslimane naredili za grešne kozle.
Mel Gregson, ena izmed organizatorjev protirasističnih shodov, pravi, da tudi obe avstralski največji stranki uporabljata islamofobno retoriko, da bi z njo "demonizirali pribežnike in upravičili invazijo na Bližnji vzhod". "Skratka, da bi v bistvu uničili ljudi, muslimane pa uporabili kot grešne kozle." In še: "Kar danes delamo, je, da ustavljamo rast in vzpon tega gibanja, ki skuša v bistvu na valu vladnega rasizma in islamofobije zgraditi skrajno desno neonacistično gibanje," razlaga Gregsonova.

Predstavnica Koalicije proti rasizmu in fašizmu Vashti Kenway pa: "Jasno sporočilo je, da Melbournčani ne bomo trpeli take vrste skrajno desnih, rasističnih, seksističnih in homofobnih stališč, ki jih poosebljata tako Združena fronta domoljubov kot Reclaim Australia, in da smo pripravljeni zavzeti svoje stališče, da smo pripravljeni reči, da Melbourne ni kraj za tovrstna stališča."

Shodi obeh strani naj bi trajali še ves konec tedna.