Teroristi so hoteli vdreti v hotel, a so jih varnostniki ubili. Foto: Reuters
Teroristi so hoteli vdreti v hotel, a so jih varnostniki ubili. Foto: Reuters
Mogadiš
Dva avtomobila sta eksplodirala pred hotelom Sahafi, eden pa v bližnjem parku. Foto: Reuters

V napadu, za katerega je odgovornost prevzela islamistična militantna skupina Al Šabab, je bilo še najmanj 15 ljudi ranjenih.

Pripadniki Al Šababa so razstrelili dva avtomobila bombi pred hotelom Sahafi, kjer pogosto bivajo vladni predstavniki in drugi pripadniki elite v državi, je povedal policist Ali Hasan Kulmije za nemško tiskovno agencijo DPA.

V eksploziji avtomobilov, polnih z razstrelivom, sta bila ubita tudi dva napadalca, ki sta ju vozila. Štiri teroriste, ki so hoteli vdreti v hotel, so ubili hotelski varnostniki. Tretji avtomobil bomba brez voznika je pozneje eksplodiral v bližnjem parku.

V silovitih eksplozijah so bile poškodovane bližnje stavbe, med njimi hotel Hayat in sedež policije.

Prometno križišče, kjer so odjeknile eksplozije, je tudi blizu močno varovanega letališča Mogadiša.

Družinska tragedija
BBC poroča, da je v napadu umrl tudi lastnik hotela, ugledni poslovnež Abdifatah Abdirašid, ki je vodenje hotela prevzel od svojega očeta Abdirašida Mohameda, ki je umrl pred tremi leti v podobnem napadu.

AL Šabab je sporočil, da so bili tarče napada vladni uslužbenci v hotelu. Hotel Sahafi (novinar arab.) je bil v času somalijske državljanske vojne v devetdesetih letih edini kraj, kjer so bili tuji novinarji varni, še poroča BBC.

Redni napadi Al Šababa
Al Šabab je z Al Kaido povezana skrajna islamistična milica, ki v Mogadišu redno izvaja samomorilske in druge napade na civiliste ter vladne in vojaške cilje.

Skupina, ki si od leta 2007 prizadeva za strmoglavljenje somalijske mednarodno priznane vlade, je oktobra lani v Mogadišu izvedla najbolj smrtonosen napad, v katerem je bilo ubitih 500 ljudi.

Al Šebab želi v Somaliji vzpostaviti talibanom podoben režim. Napade izvaja tudi v Keniji in Ugandi, državah, ki imata vojake v okviru sil Afriške unije v Somaliji, ki štejejo 22.000 vojakov. Čeprav so milico avgusta 2011 pregnali iz glavnega mesta, še vedno nadzira območja na podeželju, navaja francoska tiskovna AFP.