Posnetki nesreče letala družbe Red Wings so obkrožili spletni svet, pozneje pa so te posnetke povzele tudi vse vodilne svetovne agencije. Foto: Reuters/Twitter @usolt
Posnetki nesreče letala družbe Red Wings so obkrožili spletni svet, pozneje pa so te posnetke povzele tudi vse vodilne svetovne agencije. Foto: Reuters/Twitter @usolt

V letalu tupoljev 204 ruske družbe Red Wings je bilo po uradnih podatkih le osem ljudi, vsi člani posadke, čeprav tovrstno letalo sprejme 210 potnikov.

Štirje umrli in štirje ranjeni
Po potrjenih informacijah ruskih oblasti so v nesreči umrli štirje ljudje, tudi glavni pilot. V bolnišnico pa so kot ranjence odpeljali tudi preostale štiri člane posadke na krovu.

Na kraj nesreče so se že odpravili predstavniki ruskega odbora za letalstvo (MAK), ki bodo opravili preiskavo nesreče. Po besedah predstavnika preiskovalcev je kot začasni vzrok nesreče opredeljena pilotova napaka.

Nesreča v snežnem metežu
Letalo je priletelo iz Češke, natančneje iz Pardubic, nesreča leta RWZ9268 pa naj bi se zgodila pri drugem poskusu pristanka na Vnukovem, tretjem največjem moskovskem letališču, kjer se je nesrečno letalo tal dotaknilo ob 16.35 po krajevnem času.

Ob snežnem metežu, ki so ga spremljali močni sunki vetra, je letalo po ponesrečenem pristanku zdrsnilo s steze, prebilo ograjo in se znašlo na sosednji kijevski avtocesti, ki teče iz središča Moskve proti jugozahodu, kjer tudi leži Vnukovo. Tupoljev 204 je na avtocesti razpadel na tri dele, zatem pa je del letala tudi zagorel.

Po nesreči so delno zaprli kijevsko avtocesto, vsa letala, ki bi morala pristati na letališču Vnukovo, pa so preusmerili na drugi moskovski letališči Šeremetjevo in Domodedovo.

Novi tupoljev temelj ruskega nizkocenovnika
Letalska družba Red Wings, ki je v lasti ruskega oligarha Aleksandra Lebedeva, je bila do letošnjega leta specializirana čarterska družba za potniški in tovorni promet. Poleti so začeli izvajati redne polete znotraj Rusije, vizija družbe pa je postati vodilni ruski nizkocenovni ponudnik. S tem namenom je družba naročila kar 53 novih letal tupoljev 204 - za zdaj jih ima v floti šele devet, s čimer je Red Wings največji posamični kupec sodobnega ruskega potniškega letala, ki sprejme dobrih 200 potnikov.

Tokratna nesreča je drugi večji incident tupoljeva 204, ki so jih v 22 letih sicer izdelali le 22 primerkov. Pred dvema letoma se je pri testnem pristanku na letališču Domodedovo ponesrečilo plovilo družbe Aviastar, pri čemer pa ni bilo smrtnih žrtev, ranjeni pa so bili štirje člani posadke.