Talibani so silovito krenili v spomladansko ofenzivo. Foto: EPA
Talibani so silovito krenili v spomladansko ofenzivo. Foto: EPA
Herat
Odgovornost za napada so prevzeli talibani. Foto: Reuters
Naloge civilnih strokovnjakov v Afganistanu
V napadu ranjena Slovenka

"Prišlo je do samomorilskega napada ob vhodu v oporišče, kjer je nastanjena skupina za obnovo provinc (PRT) v Heratu, in še enega v središču mesta. Dva človeka sta bila ubita, še 26 pa je bilo ranjenih," je povedal vodja afganistanskih preiskovalcev Faruk Kohistani.

V bližini oporišča, v kateri je nastanjena skupina PRT, je bilo še slišati strele, lokalna televizija pa je pokazala posnetke dveh uničenih avtomobilov in škode, ki jo je povzročila eksplozija. Odgovornost za napad so prevzeli talibani. Njihov predstavnik Kari Jusuf Ahmadi je za agencijo AFP potrdil, da njihovi pripadniki izvajajo operacije v Heratu.

Lažja poškodba
V Afganistanu je okoli 140.000 pripadnikov Isafa, med njimi tudi 89 pripadnikov Slovenske vojske, ki so nastanjena tudi v Heratu. Z ministrstva za obrambo so sporočili, da je bila ob napadu na vojaško oporišče Vianini v središču Herata, kjer deluje tudi italijanska skupina za obnovo pokrajine Herat, zaradi eksplozije lažje poškodovana tudi civilna funkcionalna strokovnjakinja, pripadnica slovenskega kontingenta v Afganistanu.

Dobila je lažjo površinsko poškodbo in bila tudi takoj zdravstveno oskrbljena. Pripadnica je bila nemudoma odpeljana v vojaško oporišče Arena v Heratu in se zdaj dobro počuti.

Ranjena je civilna strokovnjakinja Melita Šinkovec. Drobec stekla jo je zadel v čelo, zato naj bi dobila dva šiva. Šinkovčevi se jutri izteka polletna misija v Afganistanu. Še včeraj je bila prepričana, da jo bo za dva meseca podaljšala. Zdaj o tem še razmišlja, je za našo televizijo poročala Marjeta Klemenc.

Na območju mesta Herat v dveh drugih oporiščih deluje še 15 pripadnikov slovenskega kontingenta, ki svoje dolžnosti opravljajo nemoteno. Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je ob tem povedal, da je z drugimi pripadniki vojske vse v redu in v času dogodka niso bili v neposredni bližini napada.

Slovenski predsednik Danilo Türk je bil olajšan, ko je izvedel, da je slovenska civilna predstavnica v napadu utrpela le lažje poškodbe ter da okreva in se dobro počuti. Hkrati ji je zaželel uspešno okrevanje ter čimprejšnjo popolno vključitev v delo in prispevek mednarodnemu miru in varnosti.

Premier Borut Pahor je izrazil zadovoljstvo, ker je dogodek minil brez hujših posledic. Pogovarjal se je tudi z materjo ranjene vojakinje in jo prosil, naj hčerki ob naslednjem pogovoru prenese vse dobre želje. Pahor je govoril tudi z obrambno ministrico Ljubico Jelušić in preostalimi pristojnimi, ki so mu zagotovili, da pripadniki slovenskega kontingenta nemoteno opravljajo svoje naloge.

Največ Slovencev v oporišču Bala Boluku
Prvi pripadniki Slovenske vojske so v Afganistan odšli leta 2004, od lani jeseni pa so prvič prevzeli samostojno skupino za urjenje afganistanske vojske (OMLT). Glavnina slovenskih vojakov je nastanjenih v oporišču Bala Boluku na zahodu Afganistana, nekaj jih je v oporiščih Arena in Stone v Heratu, nekaj pa jih deluje tudi na poveljstvu sil Isaf v Kabulu.

Naloge civilnih strokovnjakov v Afganistanu
V napadu ranjena Slovenka