Ponos nemškega javnega RTV-servisa ostajata televizijska kanala Das Erste konzorcija ARD in ZDF. Foto: EPA
Ponos nemškega javnega RTV-servisa ostajata televizijska kanala Das Erste konzorcija ARD in ZDF. Foto: EPA
Z novilm letom v Nemčiji uveden RTV-prispevek

Z novim letom bodo Nemci namesto naročnine plačevali prispevek, po novem pa ga bodo dolžni plačati vsi obrati in vsa gospodinjstva, in sicer ne glede na to, ali poslušajo radio ali gledajo televizijo.

Po novem položnice za vse
Večina državljanov sprememb niti ne bo opazila, a odslej položnic ne bodo dobivali le tisti, ki so prijavili sprejemnike, ampak vsako gospodinjstvo in pravna oseba, torej tudi tisti, ki pravijo, da radija in televizije ne spremljajo.

Do zdaj so naročnine javnemu servisu letno prinesle 7,5 milijarde evrov, nova višina mesečnega prispevka, 17,98 evra na gospodinjstvo, bo ostala nespremenjena vsaj eno leto, skupni prihodek pa se naj ne bi bistveno spremenil.

Pristojni organi preverjajo podatke 69 milijonov potencialnih plačnikov, pri tem morajo razčistiti milijone spornih primerov. Od okoli 800 tisoč ljudi, ki jim zaradi zdravstvenih težav - denimo slabšega vida - do zdaj ni bilo treba plačevati naročnine, jih bo po novem dve tretjini moralo plačevati znižani znesek 6 evrov.

Večina podpira neodvisni javni servis
Kritikov nove ureditve in na splošno naročnine ne manjka. Med njimi so glasna podjetja, ki imajo veliko podružnic ali izposojevalnice avtomobilov, ki bodo plačevali bistveno več kot do zdaj. Nekateri se sprašujejo, zakaj je potrebnih 23 televizijskih in 77 radijskih javnih programov in zakaj ne bi tam vsaj bolj varčevali. Večina Nemcev pa javni servis še vedno ocenjuje kot neprecenljiv, bistveno bolj neodvisen, zato mu tudi zaupa.

Boštjan Anžin

Z novilm letom v Nemčiji uveden RTV-prispevek