Nizozemski pravosodni minister Ivo Opstelten je ugotovitve komisije označil za izredno žalostne.
Nizozemski pravosodni minister Ivo Opstelten je ugotovitve komisije označil za izredno žalostne. "Zdaj moramo storiti vse, da otrokom v domovih zagotovimo varnost," je poudaril. Foto: MMC RTV SLO

"Ministrstva, mladinski domovi in uradi za mladino so pri zaščiti otrok odpovedali," je poudarila predsednica nizozemske vladne komisije Rieke Samson ob predstavitvi poročila o zlorabah v državnih ustanovah od leta 1945.

Ugotovljenih je bilo 800 primerov spolnega nasilja, med njimi so jih 42 predali državnemu tožilstvu. Združenja žrtev od oblasti zahtevajo odškodnino.

Komisijo so ustanovili leta 2010 po izbruhu pedofilskega škandala v Katoliški cerkvi. Preiskava razmer v cerkvenih ustanovah je razkrila, da je bilo v teh institucijah zlorabljenih okoli deset odstotkov varovancev.

Delež spolno zlorabljenih otrok na Nizozemskem sicer znaša sedem odstotkov.

Čeprav je bila najbolj na udaru Katoliška cerkev in zlorabe v njenih ustanovah, pa je preiskava pokazala, da so razmere prav tako slabe, če ne celo slabše, v državnih ustanovah.

Poročilo med drugim izpostavlja, da je delež spolno zlorabljenih otrok v otroških in mladinskih domovih dvakrat višji od povprečja pri drugih otrocih, pri duševno motenih varovancih pa je bilo to tveganje še trikrat večje.

Varovance so zlorabljali tako njihovi kolegi kot zaposleni v ustanovah, kot so socialni delavci in rejniki. Varovanci v domovih, praviloma starejši od žrtev, naj bi bili odgovorni za tretjino zlorab, za drugi dve tretjini pa zaposleni.

"Oblasti so vedele, da domovi niso varni, a niso storile ničesar," je dejala Samsonova.

Nizozemski pravosodni minister Ivo Opstelten je ugotovitve komisije označil za izredno žalostne. "Zdaj moramo storiti vse, da otrokom v domovih zagotovimo varnost," je poudaril.