V Beludžistanu so tovrstni napadi na odvetnike in policiste pogosti. Foto: Reuters
V Beludžistanu so tovrstni napadi na odvetnike in policiste pogosti. Foto: Reuters
Pakistanski talibani spet udarili, 70 mrtvih

O najnovejšem številu smrtnih žrtev poroča francoska tiskovna agencija AFP. Število ubitih temelji na podatkih treh največjih bolnišnic na območju. Mogoče je, da je bilo ubitih še več ljudi, ker druge bolnišnice še niso sporočile podatkov, več ranjenih pa je v kritičnem stanju.

Eksplozija je odjeknila v času, ko so se v bolnišnici po umoru uglednega lokalnega odvetnika, ki je bil ustreljen davi, zbrali številni odvetniki, policisti in novinarji, da bi ga pospremili na poslednjo pot. Odvetnika Bilala Anvarja Kasija, vodjo odvetniške zbornice v provinci Beludžistan, sta ustrelila neznana napadalca, ko je šel na delo, odgovornosti pa ni prevzel še nihče.

Odgovorni pakistanski talibani?
Medtem ko je Slovenska tiskovna agencija poročala, da je odgovornost za napad prevzela t. i. Islamska država, pa Reuters poroča, da je odgovornost prevzela Džamat ur Arar, skupina pakistanskih talibanov. Skupina je še napovedala nove podobne napade. To skrajno islamistično gibanje je marca v pakistanskem mestu Lahore v napadu v parku ubilo 72 ljudi, med njimi številne otroke.

Nemška tiskovna agencija DPA je sicer prej poročala, da je vir blizu džihadistom dejal, da je napad izvedla celica t. i. Islamske države v regiji Kurasan, ki leži na obmejnem območju med Afganistanom in Pakistanom. DPA še poroča, da skrajne skupine v Pakistanu pogosto tekmujejo v tem, katera bo prevzela odgovornost za napade.

Samooklicana Islamska država je že v preteklosti prevzela odgovornost za napade v Pakistanu, kjer so sicer dejavni talibani, če za tokratnim napadom stoji ta organizacija, pa je to prvič, da je napad izvedla v zvezni državi Beludžistan.

Oblasti sicer vztrajajo, da IS nima organizirane navzočnosti v Pakistanu, a mediji vedno znova poročajo o racijah in aretacijah spečih celic ali borcev te teroristične organizacije.

Pakistanski premier Navaz Šarif je oba napada obsodil in poudaril, da nikomur ne bodo dovolili kaliti miru v provinci. Oblasti v Beludžistanu so po napadih razglasile tridnevno žalovanje. Napad sta obsodila tudi Evropska unija in generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je napad označil kot še posebej grozljivega, saj so bili tarča napada žalujoči v civilni bolnišnici. Pakistansko vlado je pozval, naj stori vse, da bodo odgovorni prišli pred roko pravice, poroča AFP.

Beludžistan pogosto tarča napadov
V nemirni največji pakistanski provinci Beludžistan so varnostne sile in civilisti sicer pogosto tarča tovrstnih napadov. Provinca je bogata z rudninami, v njej pa se različne separatistične skupine že več desetletij bojujejo za večjo finančno in politično avtonomijo.

Pakistanski talibani spet udarili, 70 mrtvih