Za oddajo glasu, ki je v Peruju obvezna, se je registriralo več kot 25 milijonov ljudi. Na sliki kandidata Fujimori in Castillo. Foto: EPA
Za oddajo glasu, ki je v Peruju obvezna, se je registriralo več kot 25 milijonov ljudi. Na sliki kandidata Fujimori in Castillo. Foto: EPA

46-letni Keiko Fujimori, ki je zaznamovana z obtožbami na račun korupcije, je že tretjič zapored uspelo, da se je uvrstila v drugi krog volitev. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave je njena podpora podobna tisti, ki jo uživa 51-letni učitelj Castillo. Neodločenih je bilo tik pred volitvami še 18 odstotkov volivcev.

"Pri večini ljudi gre predvsem za izvolitev manjšega zla," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala perujska politologinja Jessica Smith, ki je dodala, da bodo volivci in volivke dali svoj glas predvsem proti bodisi Keiko Fujimori bodisi komunizmu. To je izbira med neoliberalizmom, ki ga zagovarja desničarka, in Castillovim socializmom, torej med trenutnimi razmerami ali za spremembo, je še dejala.

Keiko Fujimori podpirajo predvsem ljudje v glavnem mestu Lima, medtem ko Castillo uživa podpora zlasti na podeželju v osrčju države.

V okviru predvolilne kampanje je Keiko Fujimori pred tednom dni Castilla obtožila, da v kampanji spodbuja nasilje, ta pa je odvrnil z navedbami, da je njegova protikandidatka sinonim za korupcijo v Peruju.

Keiko Fujimori je dejala, da bi zmaga Castilla za Peru pomenila, da bo odšel po poti Severne Koreje ali Venezuele. Castillo zanika, da bi bil komunist.

Desničarska kandidatka se spopada z obtožbami korupcije in je 16 mesecev že preživela v priporu. Sama vse očitke zavrača. Njen oče Alberto Fujimori, tudi sam predsednik Peruja med letoma 1990 in 2000, prestaja 25-letno kazen za zločine proti človeštvu in zaradi korupcije. Če bo izvoljena, poznavalci pričakujejo, da bo svojega očeta pomilostila.

Zmagovalca ali zmagovalko čaka spopadanje s posledicami pandemije

Kdor koli bo zmagovalec volitev, se bo moral spopasti s posledicami pandemije covida-19. V državi so doslej potrdili 1,9 milijona okužb, umrlo je približno 180.000 covidnih bolnikov. Glede na statistične podatke ima Peru trenutno najvišjo smrtnost zaradi covida-19 na svetu.

Poleg tega je med pandemijo dva milijona Perujcev izgubilo službo, trije milijoni pa so se dodatno znašli v revščini. Po uradnih podatkih kar tretjina od 33 milijonov prebivalcev živi v revščini.

Peru velja za pomembnega proizvajalca bakra, zlata, srebra, svinca in cinka, rudarstvo pa predstavlja deset odstotkov državnega bruto družbenega proizvoda.