Foto: Reuters
Foto: Reuters

V pokrajini Henan, kjer prebiva 94 milijonov ljudi, so izdali najvišjo stopnjo nevarnosti pred poplavami, poroča BBC. Evakuirati so morali več kot 200.000 ljudi.

V prestolnici Džengdžu je od začetka poplav umrlo 12 ljudi. Številni so umrli v poplavljeni podzemni železnici, od koder jim je sicer uspelo rešiti več kot 500 ljudi.

"Voda nam je segala do prsnega koša. Zelo sem bil prestrašen, a najbolj grozljiva ni bila voda, temveč vse manj kisika v vagonu," je na družbenih omrežjih zapisal eden izmed rešenih.

Iz bližnjega mesta Gongji, kjer so se zrušile hiše in zidovi, poročajo o najmanj štirih smrtnih žrtvah, je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua. Zaradi deževja so se sprožili številni plazovi.

Od sobote zvečer do torka zvečer je v mestu padlo 617,1 milimetra dežja – letno povprečje je pri 640,8 milimetra. Močan dež naj bi trajal še v sredo, nato pa naj bi se umiril, a trajal še nekaj dni. Takšna količina padavin se po navedbah vremenoslovcev zgodi "enkrat na tisoč let".

BBC ob tem poroča, da segrevanje ozračja, ki ga povzročajo podnebne spremembe, povečuje možnost ekstremnih padavin.

Dež in poplave so povzročili veliko težav v prometu. V mestu Džengdžu so morali poleg podzemne železnice ustaviti tudi avtobuse, ki delujejo na elektriko. Zaprli so številne avtoceste, avtomobile je nosilo po poplavljenih ulicah, odpovedani so bili tudi številni vlaki in poleti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evakuacija kritično bolnih

Glavna bolnišnica v Džengdžuju s 7000 posteljami je ostala brez električne energije in tudi vseh rezerv, zato so morali organizirati nujno premestitev za 600 kritično bolnih. Nekaj otrok je medtem že od torka ujetih v vrtcih.

Rumena reka, druga največja na Kitajskem in šesta največja na svetu, je na številnih mestih prestopila bregove. Poškodovani so številni jezovi. Pri mestu Luojang se je v jezu odprla 20-metrska luknja. Na območje so že napotili vojsko, saj pričakujejo, da se bo jez kmalu zrušil.

Kitajski predsednik Xi Jinping je sporočil, da je situacija "izjemno resna", protipoplavni ukrepi pa "na kritični stopnji", zato je vsem ministrstvom odredil, da je njihova prva naloga poskrbeti za "varnost ljudi in njihovega imetja", še poroča Šinhua.