Brazilci spremljajo dogajanje v Evropi, kjer se ukrepi že sproščajo, in se sprašujejo, kdaj se bo to zgodilo tudi pri njih. A številke pri njih so skrb vzbujajoče. Foto: Reuters
Brazilci spremljajo dogajanje v Evropi, kjer se ukrepi že sproščajo, in se sprašujejo, kdaj se bo to zgodilo tudi pri njih. A številke pri njih so skrb vzbujajoče. Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah so potrdili 7938 novih primerov, skupno so doslej potrdili več kot 241.000 okužb. Pred Brazilijo so po številu okuženih le ZDA, Rusija in Združeno kraljestvo.

Pandemija koronavirusa močno prizadela Brazilijo

V zadnjem dnevu je za boleznijo covid-19 umrlo 485 ljudi, skupno že 16.118, kar Brazilijo uvršča na 5. mesto držav z največ žrtvami.

Sao Paolo je eno od najbolj prizadetih območij v državi, v njem je umrlo skoraj 3000 ljudi, kar je skoraj petina vseh žrtev bolezni, poroča BBC. Zdravstveni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bi lahko bilo zaradi nezadostnega testiranja dejansko število okuženih veliko višje.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zaradi spopadanja z epidemijo deležen ostrih kritik doma in v tujini. Kot poroča BBC, je v nedeljo znova pokazal ignoranco do priporočil o socialni razdalji, ko se je fotografiral s podporniki in otroki v Brasilii.

Brazilski predsednik Bolsonaro se je v nedeljo udeležil protestov proti ukrepom.  Foto: Reuters
Brazilski predsednik Bolsonaro se je v nedeljo udeležil protestov proti ukrepom. Foto: Reuters

Brez kazni za neupoštevanje pravil

Župan 12-milijonskega Sao Paola Bruno Covas je na zvezi z guvernerjem zvezne države glede uvedbe še strožje karantene, da bi upočasnili nadaljnje širjenje epidemije, preden bodo bolnišnice prepolne. Guverner istoimenske države Joao Doria nadzira policijo, tako da bo glede morebitne uvedbe stroge karantene njegova podpora za njeno uspešnost ključna. Mesto je sicer v karanteni že skoraj dva meseca, podjetja so zaprta, šole in javni kraji prav tako, ljudi so pozvali, naj ostanejo doma, vendar pa v primeru neupoštevanja tega pravila niso kaznovani. Kot poroča dopisnica BBC-ja, se tako številni prebivalci vozijo na plažo ali pa raziskujejo okolico mesta. Čeprav je nošnja mask obvezna, po njenih opažanjih to številni ignorirajo.

Guverner Doria je prebivalce prejšnji teden pozval, naj ostanejo doma, ter zaprl vso proizvodnjo in nenujne dejavnosti do konca maja. Je eden od desetih guvernerjev, ki so sporočili, da ne bodo spoštovali navodil populističnega predsednika Jairja Bolsonara. Ta zagovarja ponoven zagon gospodarstva in je v svetu tarča kritik, češ da pandemije ni vzel dovolj resno.