Gre za enega najhujših napadov na iransko revolucionarno gardo. Foto: EPA
Gre za enega najhujših napadov na iransko revolucionarno gardo. Foto: EPA
Iran
V napadu je bilo ubitih najmanj 24 ljudi, med njimi najmanj osem vojakov in novinar. Foto: AP
Iran
Do streljanja je prišlo med parado. Foto: EPA
V Iranu napadalci ubili 25 ljudi

je tudi 12 pripadnikov iranske revolucionarne garde, ubiti pa so bili tudi civilisti. Ranjenih je več kot 60 ljudi.

Napadalci so začeli streljati iz parka v bližini parade, oblečeni pa so bili v vojaške uniforme, BBC navaja tamkajšnje poročevalce. Streljanje je trajalo okoli deset minut, varnostne sile pa so nato prevzele nadzor nad položajem, poročajo državni mediji.

Kot je poročala tiskovna agencija Irna, so med ubitimi tudi ženske in otroci, ki so bili med gledalci. Ranjenih je bilo več kot 60 ljudi, število žrtev pa bi se lahko še povečalo, saj so številni ranjeni v kritičnem stanju.

Tiskovna agencija Fars poroča, da naj bi v napadu sodelovali štirje napadalci, ki so začeli streljati na civiliste, nato pa so poskušali ubiti vojaške častnike.

Dva napadalca so varnostne sile ubile, dva pa sta bila aretirana, je sprva dejal namestnik tamkajšnjega guvernerja Ali Hosein Hoseinzade, pozneje pa je brigadni general Abolfazl Šekarči dejal, da so varnostne sile "vse štiri teroriste hitro nevtralizirale", torej ubile. Kot je dejal, sta med smrtnimi žrtvami napadalcev tudi štiriletna deklica in vojni veteran na vozičku.

Kdo je odgovoren?
Smrtonosni strelski napad se je zgodil v mestu Ahvaz v pokrajini Kuzestan na meji z Irakom, ki ima veliko arabsko skupnost in je v preteklosti že bila prizorišče separatističnega nasilja, za katero je Iran odgovornost pripisal regionalnim tekmecem. Ahvaz je eno izmed mest, kjer so konec lanskega leta potekali množični protivladni protesti zaradi vse nižje življenjske ravni.

Odgovornost sta prevzela arabsko opozicijsko gibanje Nacionalni odpor Ahvaza, ki si prizadeva za neodvisnost z nafto bogate pokrajine Kuzestan, in t. i. Islamska država. Nobena od skupin pa ni ponudila dokaza za svojo vpletenost. Šekarči je dejal, da so napadalci orožje skrili blizu območja, kjer je potekala parada nekaj dni vnaprej, poroča Reuters.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif pa je na Twitterju zapisal, da Iran "krivi regionalne pokrovitelje terorizma in njihove ameriške gospodarje za takšne napade".

Po besedah Šekarčija sta napadalce izurili dve zalivski državi, storilci pa da so bili povezani z ZDA in Izraelom. "Niso pripadniki IS-ja ali drugih skupin, ki se bojujejo proti islamskemu sistemu v Iranu, so pa povezani z Ameriko in Mosadom," je dejal. Mosad je izraelska zunanja obveščevalna služba.

Iran prireja več vojaških parad ob obletnici začetka vojne z Irakom med letoma 1980 in 1988. Napad se je zgodil dan, preden bo iranski predsednik Hasan Rohani odpotoval v New York, kjer bo naslednji teden nagovoril Generalno skupščino ZN-a.

Spomnimo, julija so kurdski uporniki ubili deset pripadnikov revolucionarne garde v napadu na njihove položaje na meji z Irakom, junija lani pa so napadalci izvedli napad na iranski parlament in mavzolej ajatole Homeinija. Oblasti so takrat sporočile, da so bili storilci iranski državljani, ki so se pridružili t. i. Islamski državi. V napadih, za katere je odgovornost prevzel IS, je umrlo 18 ljudi.

Rohani: Iran bo krepil obrambne zmogljivosti
Pred streljanjem je Rohani zatrdil, da Iran ne bo zmanjšal svojih obrambnih zmogljivosti. Nasprotno, "dan za dnem jih bo povečeval", je dejal. "Dejstvo, da vas rakete jezijo, kaže, da so naše najučinkovitejše orožje," je sporočil Zahodu.

Iran ima raketni sistem z dosegom do 3.500 kilometrov, kar je dovolj, da lahko rakete dosežejo tako Izrael kot ameriška oporišča na Bližnjem vzhodu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Rohani je po poročanju medijev ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zagrozil tudi, da mu v merjenju moči z Iranom ne bo uspelo. "Amerika bo doživela enako usodo kot Sadam Husein," je dejal in spomnil na odstavljenega in usmrčenega iraškega diktatorja.

Ameriški predsednik se je odločil ZDA umakniti iz mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015, s katerim je Iran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij. Medtem ko so ZDA regionalnim tekmecem Irana, predvsem Savdski Arabiji, prodale za več sto milijard dolarjev sodobnega orožja, od Irana zahtevajo, naj omeji svoje vojaške programe. Washington ob tem proti Teheranu uvaja nove sankcije.

V Iranu napadalci ubili 25 ljudi