Foto: EPA
Foto: EPA

Decembrska letna stopnja inflacije je presenetila analitike, ki so pričakovali rast cen za dobrih 27 odstotkov, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Novembra je letna stopnja inflacije znašala 21,3 odstotka.

Stopnja inflacije v Turčiji se je od poletja več kot podvojila. Poganjajo jo višji življenjski stroški, med drugim dražja hrana.

Cene proizvodov pri proizvajalcih so se decembra na letni ravni zvišale za 79,89 odstotka. Rast teh cen bi se lahko z zamikom vsaj deloma odrazila tudi v drobnoprodajnih cenah.

Hiter padec tečaja turške lire, ki se je zgodil hkrati z inflacijo, je podražil uvoz blaga v Turčijo, poleg tega so na svetovnih trgih visoke cene surovin, nekatere razloge za težak gospodarski položaj države, ki se odraža v visoki brezposelnosti, navaja DPA.

Položaj se je v zadnjih mesecih poslabšal tudi zaradi turške centralne banke, ki je pod pritiskom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana kljub visoki inflaciji še znižala obrestne mere. Centralne banke se sicer z visoko inflacijo borijo z zvišanjem obrestnih mer.

Turška lira je danes na deviznih trgih pod pritiskom. Tečaj je v primerjavi z dolarjem in evrom zjutraj izgubil več kot dva odstotka, poroča DPA.