Turški predsednik se je srečal z izraelskim in palestinskim voditeljem. Foto: EPA
Turški predsednik se je srečal z izraelskim in palestinskim voditeljem. Foto: EPA
Mahmud Abas in Šimon Peres
Izraelski in palestinski predsendik sta eden za drugim nagovorila turški parlament. Foto: EPA

Izraelski predsednik je v govoru turškim poslancem izrazil pripravljenost na končanje dolgoletnega spora s Palestinci in se tudi zavzel za neodvisno palestinsko državo poleg izraelske države. Ob tem je še izrazil upanje, da bo k temu pripomogla bližajoča se konferenca o Bližnjem vzhodu, ki bo potekala v ZDA.

Peres se je v govoru zahvalil za gostoljubnost Turkov in sultana Bejazida II., ki je sprejel jude, potem ko so jih leta 1492 izgnali iz Španije. "Tukaj so našli dom strpnosti, kjer so lahko svobodno prakticirali svojo vero", je dejal Peres, ki je govoril v hebrejščini, njegov govor pa so prevajali v turščino. Turčija je najtesnejša zaveznica Izarela med sicer redkimi muslimanskimi državami, ki imajo odnose z judovsko državo.

Če bo prišel mir,...
Za Peresom je kot prvi palestinski predsednik turški parlament nagovoril Mahmud Abas, ki je prav tako izrazil upanje na rešitev bližnjevzhodnega spora in na uspeh konference v ZDA. "Če bo prišel mir in se bo končala okupacija, potem bo Izrael živel v morju miru", je dejal Abas.

Čeprav mnogi politični analitiki omenjeni konferenci ne pripisujejo uspeha zaradi še vedno nepremostljivih razlik med Izarelci in Palestinci, pa je Abas opozoril pred lahkotnim obravnavanjem tega dogodka, saj bi lahko to imelo nevarne posledice.

G. V.